Filters ×

Zoek op

Dieter Van Bellingen - Kristien Vastenavondt


Gemeente 2627
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Hier is sprake van een combinatie van renovatie en nieuwbouw. De logica van het concept zich uit in de gevel, het materiaalgebruik en het plan. Omwille van de oriëntatie werd de woning intern gereorganiseerd en werd de zijgevel opengewerkt zodat er optimaal contact ontstaat tussen de leefruimtes en de buitenruimtes en zodat er maximaal zonlicht tot diep in de woning valt.

De architect zelf over de woning

Een bestaande woning - ooit gebouwd als rijwoning maar nu een driegevelwoning, met de klassieke bijgebouwen achteraan - moest de nieuwe thuis worden van een gezin met twee kinderen.

De woning werd tot haar essentie gestript, en de noodzakelijke extra oppervlakte werd toegevoegd. De leefruimtes richten zich naar de op het noorden gerichte tuin, maar omwille van die oriëntatie werd ook een avondterras aan de zijkant voorzien, en werden de raamopeningen zo gemaakt dat de avondzon ook in de woning binnendringt. De vide tussen bureau en leefruimte versterkt nog dit gevoel van ruimtelijkheid en licht. Het nieuwbouwvolume plooit zich bijna letterlijk achter en naast het bestaande gebouw, het verbindt oud en nieuw, zorgt voor de gevraagde extra oppervlakte en lichtinval en verzoent oriëntatie en privacy in één beweging.

Troeven

  • Door extra openingen in de zijgevel te voorzien, worden de mogelijkheden van de derde gevel optimaal benut, en kan het licht tot in het midden van de woning binnendringen.

  • Ondanks de minder goede oriëntatie genieten de leefruimtes volop van de avondzon, door de plaatsing van het nieuwe volume t.o.v. de bestaande woning.

  • De privacy in de leefruimtes wordt toch gegarandeerd door de wand die inkijk voorkomt en tegelijk de afscherming van het avondterras vormt.

  • De bestaande woning werd optimaal benut, enkel het noodzakelijke werd toegevoegd, terwijl toch de nodige ruimtelijkheid, doorzichten en lichtinval gecreëerd werden.

  • Alle nieuwe raamopeningen bestaan uit een aantal keer dezelfde module, wat enerzijds een rustige, evenwichtige gevel creëert, en anderzijds oud en nieuw op een eenvoudige manier met elkaar verbindt.

Materialen en technieken

  • Het beton toont het concept van de omgeplooide wand, dat ook in de materialisatie naar voor komt, samen met de gelijmde baksteen die als invulmateriaal werd gebruikt.

  • De voorgevel is behouden en staat in contrast met het nieuwe, maar tegelijk is er ook een terugkerend thema, nl. de horizontale banden en het metselwerk.

  • Het betonnen werkblad van de keuken is op maat gemaakt.

  • De bestaande zijgevel werd geïsoleerd en bepleisterd, het bestaande dak is behouden en geïsoleerd.

  • De woning is voorzien van een zonnegascombi (met zonnepanelen) voor het sanitair warm water, de vloerverwarming en de radiatoren.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.