Filters ×

Zoek op

Wouter Geldhof


Gemeente Koksijde
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning

Bij het ontwerp hadden we onder andere de schetsen van de 18de-eeuwse architect Piranesi in gedachten. Deze schetsen doen u vermoeden dat achter een kolom, brug, wand, trap,… een andere ruimte ligt. Zo is het ook met deze woning. Door de verschillende trappen en opsplitsbare ruimtes heb je het idee te kunnen verdwalen in de woning. De inplanting van de uitbreiding aan de tuinzijde zorgt er voor dat ook de tuinzijde werd opgedeeld in thematuinen (een terras, schaduwtuin, speeltuin,…).

Troeven

  • De combinatie van oud en nieuw
    Heeft als voordeel verder te kunnen bouwen op een bestaande structuur en deze met respect uitbreiden aan de hand van een hedendaagse verbouwing. Aan de voorzijde van de bestaande woning werd de uitbreiding bewust laag en onopvallend gehouden en werd een houten gevelbekleding toegepast; tegenover de hoge bestaande woning.

  • De verbinding met de tuin
    De uitbreiding van de bestaande woning is zodanig dat een verbinding met de lager gelegen tuin wordt gerealiseerd. Een uitbreiding van keukenruimte op de bel-etage wordt door middel van een binnentrap verbonden met een lager gelegen speelruimte. Deze sluit op haar beurt aan op het terras in de tuin.

  • Opdeelbaar in verschillende afzonderlijke ruimtes
    In tegenstelling tot woningen waar een loft gevoel wordt gecreëerd, werd hier geopteerd om de ruimtes opdeelbaar te houden. Niet alleen in de bestaande ruimtes waar de aanwezige dubbele deur de leefruimte in tweeën splitst, maar ook in de tuin worden zo bewust afzonderlijke kamers gecreëerd.

  • Grote glasoppervlaktes in de keuken
    In de keuken waant u zich tussen de bomen. De grote raampartijen (tot op de vloer en zonder leuning daarvoor) op de verdieping zorgen er voor dat er een echt contact is tussen de dieper gelegen tuin en de keuken (annex ontbijtruimte).

Materialen en technieken

  • Er werd een groen dak gerealiseerd op het plat dak boven de garage
    Naast een degelijke cellenglas isolatie op het plat dak, werd eveneens een groendak voorzien. Niet enkel en alleen tegen de mogelijke oververhitting, maar ook om een mooier zicht te hebben vanuit de keuken op het plat dak van de garage.

  • Eén enkele wand werd volledig in bordverf geschilderd
    De wand waarlangs de trap loopt werd over de twee verdiepingen met een bordverf voorzien. De kinderen kunnen er eindeloos op tekenen, de ouders kunnen er hun berichten en/of boodschappenlijstjes op kwijt.

  • Terrasbeplanking in padouk werd ook gebruikt voor het bekleden van de tuinmuur
    Het niveauverschil met de buren ter hoogte van het terras werd gerealiseerd met een keermuur. Door over een breedte van ongeveer één meter de terrasbeplanking op de keermuur te laten doorlopen werd hier een plek om te zonnen, een podium voor de kinderen of een buffetmeubel voor de zomerse barbecues gemaakt. De mogelijke toepassingen zijn eindeloos.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.