Filters ×

Zoek op

Ramault Demyttenaere Architecten


Gemeente Gent
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning

De bestaande bel-etage woning voldeed niet meer aan de wensen van de bewoners: de leefruimte was vrij duister, te klein in oppervlakte en er was weinig contact met de tuin. Een probleem bij dit type burgerwoningen is het verticale wonen en het gebrek aan relatie tussen de onderlinge ruimtes. Dit ontwerp maakt leven op het niveau van de tuin mogelijk (leefruimte tijdens de avond), mits behoud van de bestaande functies, en de eerste verdieping met een open keuken en een onderling verwisselbare eet- en zitplaats wordt ruimer en lichter (leefruimte tijdens de dag).

De opdrachtgevers daagden ons uit om binnen een gegeven historische context het kleinburgerlijke te verlaten en een hedendaagse manier van wonen toe te laten.

Troeven

  • In deze typische burgerwoning wil het gezin met 3 kinderen de volledige oppervlakte benutten. Na de sloop van de eclectische uitbouw werd een nieuwe achterbouw opgetrokken en de verbouwing van de bestaande delen maken het tuin- en leefniveau gebruiksvriendelijker en kwaliteitsvoller.

  • De twee niveaus worden met elkaar verbonden door een nieuwe, secundaire binnentrap. Het keukeneiland en de nieuwe stalen trap die erin verdwijnt, vormen één geheel. Een onzichtbaar opgehangen boekenkast tussen muur en schouw is voor die specifieke plaats ontworpen: de contouren plooien zich rond het marmeren ornament, kleuren refereren naar de toen aanwezige tegels.

  • De badkamer verhuist van het leefniveau en wordt gebouwd op de tweede verdieping als een nieuw volume uit polyester en polycarbonaat binnen een bestaande context. De bedoeling was om drie functies in twee kamers (op de tweede verdieping) onder te brengen: slaapkamer ouders, bureau en badkamer. De kleinste kamer werd grotendeels ingepalmd door het opalen badkamerblok. Langs de lichtdoorlatende polycarbonaatwand wandel je naar de erker waar het bureaublad ingewerkt zit. In de slaapkamer werd een ’hap’ weggehaald, niet kamerhoog zodat er een platform (extra berging) ontstaat. De met spiegelglas beklede deur tussen bad- en slaapkamer helpt het directe zonlicht binnen te trekken en laat communicatie toe tussen bader en slaper. In de badkamer zelf, op het plafond en de polycarbonaatwanden na, is alles afgewerkt in hand lay-up polyester. Zo verkrijgen we één waterdicht, sterk, gemakkelijk te onderhouden, economisch én esthetisch geheel.

Materialen en technieken

  • Polyester, polycarbonaat en een PUR-gietvloer in combinatie met het behoud en hergebruik van klassieke reeds aanwezige materialen, zoals oude vloertegels, plafondmoluren, schouwmantels… versterken zowel de historiciteit als de hedendaagse ingrepen.

  • De badkamer wordt opgebouwd als een nieuw volume uit polyester en polycarbonaat. Deze materialen garanderen een waterdichte en naadloze kuip met inloopdouche, bad, toilet en 2 lavabo’s. De tactiele en visuele ervaring, de esthetische flair en uiteraard het onderhoudsgemak overtuigde de opdrachtgevers om ook het keukenblok, het wc-meubel op het gelijkvloers en de terrasleuning te lamineren met polyester.

  • Alle technieken werden vernieuwd: elektriciteit en sanitair voldoen weer aan de hedendaagse standaard. De woning wordt verwarmd door een condenserende gaswandketel en het gelijkvloers kreeg vloerverwarming.

  • Verlichting maakt een integraal deel uit van het ontwerp. Er is gekozen voor industriële armaturen en andere no-nonsense lampen. Doordachte plaatsing en integratie geven standaardtoestellen een meerwaarde.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.