Filters ×

Zoek op

VBM Architecten - Lava Architecten


Gemeente Herent
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

De woning is door zijn huid van verweerde beplanking een opmerkelijke verschijning. Er is gezocht naar een comlexe woonkwaliteit met aandacht voor de materialiteit in de uitvoering van exterieur en interieur.

De architect zelf over de woning

De functionele uitgangspunten leiden tot een boeiende volumetri met enerzijds interessante relaties tussen de verschillende binnenruimtes en anderzijds duidelijke relaties met de straat, de tuin en de buren.

Troeven

  • De vier kinderen krijgen een eigen leefomgeving / verdieping, met zicht op de tuin, op het zuiden.

  • Hieronder speelt het leefgebeuren zich af, dat we gedeeltelijk opheffen ten aanzien van het maaiveld doordat de grond vanaf 2,5 meter diep weinig draagkrachtig wordt. De kelder zit dus gedeeltelijk bovengronds om de extra funderingskosten te vermijden. De zithoek verheft zich zo ten aanzien van het maaiveld, wat voor de nodige privacy zorgt. Er is minder inkijk waardoor ook in de voorgevel grote glasvlakken kunnen ingeplant worden. Dit in tegenstelling met traditionelere woningen waarbij de voorgevel vaak gesloten is om de nodige privacy te kunnen garanderen.

  • Dit alles leidt tot een ‘split-levelwoning’, waarvan de ouderslaapkamer het einde van de architecturale wandeling vormt.

  • De uitkraging aan de voorzijde van de woning zorgt voor de integratie van een overdekte staanplaats voor de auto.

  • De glaspartijen in de voorgevel geven een ingekaderd panorama over de straat en de weiden aan de overzijde van de straat. De achtergevel wordt volledig opengewerkt en geeft een maximaal uitzicht over de tuin; de zijgevels zijn veeleer gesloten en zorgen slechts op een paar punten voor een scherend licht en zicht naar de buren.

Materialen en technieken

  • De gehele wonig is opgebouwd als een zichtbetonnen structuur, in vloer, wand en plafond.

  • Deze betonstructuur wordt geïsoleerd en bekleed met een beplanking. Deze ruwe planken zijn een herbruikmateriaal van vroegere Canadese graanschuren.

  • De woning verwarmt zich integraal op lage temperatuur, met aarde/water warmtepomp. De betonstructuur verzorgt hierbij de noodzakelijke thermische inertie van de woning.
    Regenwater wordt maximaal gerecupereerd, en een zonneboiler voorziet in warm water.

  • De uitkragingen zorgen ook voor een natuurlijke schaduwwerking die de opwarming van de woning door zijn grote glaspartijen voorkomt. Aangevuld met een actieve zonnewering voor de kinderkamers, kan het principe van de warmtepomp ook worden omgedraaid en zo voor koeling zorgen.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.