Filters ×

Zoek op

Nathalie Cruysweegs


Gemeente Drongen
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Moderne woning. Jong Dynamisch architectenkoppel dat tracht bewust om te gaan met al de randvoorwaarden van ons beroep.

De architect zelf over de woning

Een typische L- vormige bungalowwoning in een rustige woonwijk werd verbouwd en uitgebreid naar de wensen van de bewoners.

De woning werd aan de voorzijde voorzien van een kleine uitbreiding zodat een rechthoekig bouwvolume ontstaat. De uitbreiding werd voorzien van een overdekte buitenruimte waarbij binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien. In deze overdekte zone is de toegang van de woning gesitueerd.

Troeven

    • Totaalopdracht
      De opdracht bestond eruit de totale woning te renoveren op maat van de bouwheer. Het interieur werd volledig op maat ontworpen. De opdrachtgever heeft zich door de architect laten adviseren naar materiaalgebruik en kleurkeuzes.
    • Openheid en flexibiliteit
      Binnen de structuur van de bestaande woning werden alle functies gereorganiseerd zodat de beschikbare oppervlakte optimaal werd benut. Er werd gestreefd naar een onderlinge interactie tussen de leefruimten. Hiertoe werden de bestaande ruimtes opengebroken zodat deze visueel in elkaar overlopen en er een gevoel van ruimtelijkheid ontstond.
    • Relatie met de tuin
      Om een maximale relatie te realiseren met de private buitenruimte werd de achtergevel volledig opengewerkt. Het terras vormt in de zomer het verlengde van de leefruimtes van de woning.
  • Oog voor detail
    In de inkomhal en de leefkeuken werd een kastenwand gerealiseerd die in hetzelfde materiaal is uitgevoerd en waarin verschillende functies verborgen zitten zoals de toegang tot het toilet, de bureauruimte en de berging alsook de vestiaire en de keukenkasten. Samen met de opdrachtgever heeft de architect gezocht naar zeer kwalitatieve materialen om dit accent in de woning te versterken en om dit te laten aansluiten op de andere materialen in het interieur. Bij het ontwerp van de binnenruimte werd gestreefd naar eenvoud en soberheid die de woning, door de juiste keuze van de materialen, sfeer geven.

Materialen en technieken

    • Exterieur
      Voor de afwerking van de woning werd gekozen voor een zeer strakke vormentaal. De bestaande goten werden afgebroken. Na opmetsen van de gevel werd een inwendige bakgoot gecreëerd zodat een zeer eenvoudig en strak volume ontstond. Om de woning energiezuinig te verbouwen en bouwfysisch in orde te brengen, werden de buitenwanden geïsoleerd en afgewerkt met pleisterwerk. Het aantal materialen in de gevel bleef beperkt zodat een sober maar krachtig volume ontstaat.
  • Interieur
    Het interieur werd volledig op maat ontworpen en afwerkt. De kastenwand in de inkom en leefruimte vormt een accent in de ruimte. Om dit accent te versterken werd gekozen voor een donkere fineerafwerking die een contrast vormt met de lichte materiaalkeuzes in de andere ruimten en leefkeuken. De donkere fineerafwerking werd ook gebruikt voor de afwerking van het meubilair van de badkamer. De bovenzijde van het lavabomeubel werd afgewerkt met Corian. Het werkblad loopt naadloos over in de lavabo’s. Ook hier vormen het contrast tussen de lichte en donkere materiaalkeuze de basis voor de afwerking. Voor de woning werd een volledige lichtstudie opgemaakt zodat de juiste sfeer in elke ruimte werd gerealiseerd.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.