Filters ×

Zoek op

Peter D’hoore & Toon Quanten


Gemeente Brasschaat
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning

Een aaneengesloten ééngezinswoning is gelegen in een verkaveling. De bewoners wensen de woning te vergroten en het contact met de tuin te versterken. Een volledig nieuw interieur wordt ontworpen en alle oude meubels verdwijnen: tabula rasa! De achtergevel wordt volledig opengewerkt en er wordt een slank uitgewerkt volume bijgeplaatst opgetrokken uit staal en glas. Deze uitbreiding breekt bewust qua vormgeving met de rest van de woning.

Troeven

De onwikkelde achtergevel is opgebouwd uit 4 witte stalen schuiframen. De vast raamkaders van de schuiframen zijn uitgevoerd met een interne kolom, m.a.w. deze raamkaders zijn dragend met als gevolg dat er géén zichtbare kolommen nodig zijn om de dakconstructie op te vangen. Een naastgelegen manège brengt veel vliegende insecten met zich mee, daarom is elk schuifraam van een hor voorzien met een gaas uit inox. De uitbreiding is hoger dan de bestaande leefruimte, dit accentueert de verticaliteit van de achtergevel.
Het plat dak van de uitbreiding is een samengestelde dakplaat die ervoor zorgt dat het dak véél dunner kan uitgevoerd worden. De dakrand kan bijgevolg ook zeer slank uitgevoerd worden.
De speciefieke uitwerking van de stalen ramen en het dak leiden tot een zeer fijne, open en ritmische achtergevel. De witte kleur versterkt de sereniteit zowel van buiten- als vanbinnenuit.
De open living met leefkeuken is volledig geörienteerd op de tuin. De doorgdreven detaillering van de achtergevel, de boeken/hifikast, de keuken, het legpatroon van de vloer,…leiden tot een bepaalde rust.

Materialen en technieken

Stalen ramen met zelfdragende profielen, superslank en geen zichtbare constructie.
Samengestelde dakplaat voor hellende daken toegepast als plat dak, dunnen dakrand.
Betondallen van 1m op 1m die van binnen naar buiten doorlopen. Deze dallen bieden een oplossing om in een deels bestaande situatie met dunnen vloeropbouw alsnog een vloer in beton te creëren.
De boeken/hifikast is uitgeoerd in witte laminaat op berkenmultiplex. Dit geeft een strakke look met een scandinavisch detail.
De fronten van de keukenkasten werd uitgevoerd in eikfineer, het tablet in massieve inox van 8mm. De eettafel werd mee ontworpen en uitgevoerd in gelamelleerde eik, de poten zijn speciaal gemaakt uit dezelfde inox als het keukentablet.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.