Filters ×

Zoek op

Lieven De Neve en Peter De Kegel


Gemeente Aalst
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

De woning spreekt mij héél erg aan door de grote ruimtelijkheid, de maximale lichtinval en de geslaagde interieurinrichting.

De traditionele beperkingen waarmee een rijwoning meestal te kampen heeft qua licht en ruimte werden hier door doordachte raampartijen en geïntegreerde buitenruimtes volledig omzeild.

De woning werd ook op een geslaagde wijze ingepast binnen het stedelijk weefsel, zonder in te boeten aan het gevelconcept. Ze getuigt van een geslaagde strakheid in een warm hedendaags kleurenpallet.

Typering

Naar stadsnormen was dit onbebouwde perceel relatief breed. Er was een vrij groot verschil in kroonlijsthoogte met de aanpalende percelen. Daardoor konden we via 'een schakelelement' het straatbeeld als het ware sluiten. Om het verschil in kroonlijsthoogte op te vangen, hebben we het tweede gevelblok - met houten gevelbekleding - boven de garage/inkom geschoven.

In het midden zijn beide blokken gescheiden door een doorlopende en dieper gelegen glaspartij.

De vrij gesloten gevel moet (wederzijdse) inkijk vermijden vanuit de overliggende woningen.

Troeven

  • Unieke ligging: het is bijna onbegonnen werk om vandaag de dag een onbebouwd perceel met een bouwbreedte van 9 meter in een stadscentrum te vinden.
  • Groot ruimtelijk gevoel: de bouwbreedte en de open structuur geven deze stadswoning een groot ruimtelijk gevoel. Dat terwijl de meeste stadswoningen eerder smal en lang zijn.
  • Dakterras: doordat de woning links aansluit aan een van de hoogste gebouwen in de omgeving, konden we een dakterras met een zeer mooi uitzicht op de stad en zijn torens creëren. Je voelt er zeer nadrukkelijk de aanwezigheid van de stad. Vooral ’s avonds als de stad verlicht is, is het uitzicht zeer innemend.

Materialen en technieken

De gevels in de straat zijn ofwel in (rode) baksteen of in pleisterwerk uitgevoerd. Een gelijmde gevelsteen leek ons ideaal om de woning in het straatbeeld te integreren. Deze techniek geeft een uniformer beeld dan een gemetselde baksteen, en ligt naar uitzicht dichter bij een gepleisterde gevel.

De garagepoorten zijn verwerkt in een gevelbekleding met een houten latwerk, met onderliggende watervaste plaat. Zowel dit latwerk als de ruwe gevelsteen moeten voorkomen dat al te ijverige jongeren de gevels volkladden met graffiti. Het bewijs dat materiaalgebruik niet enkel vanuit een louter esthetische invalshoek wordt bepaald.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.