Filters ×

Zoek op

Eenvoudig en efficiënt passief bouwen


Gemeente Torhout
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

De bouwheer en de ontwerper kozen voor deze modelwoning voor een passiefhuisstandaard. Een passiefhuis biedt zowel in de winter als in de zomer een aangenaam binnenklimaat zonder hiervoor gebruikt te maken van een traditionele verwarmingsinstallatie. In een passiefhuis ligt het energieverbruik gemiddeld 75% lager dan in een traditionele woning. De kunst bij het bouwen van zo’n passiefhuis is het beperken van warmteverliezen en dit door een doorgedreven isolatie te voorzien.

Voor deze modelwoning koos de ontwerper voor dragende wanden van kalkzandsteen met daartegen een houtskeletmantel. Hiertussen werd een 30 cm dikke laag glaswolisolatie voorzien. In de constructie werden heel wat massieve bouwmateriaal gebruikt, want dit materiaal neemt warmte op en geeft die terug af wanneer het kouder wordt.

De ontwerpers van de modelwoning zochten naar een perfect evenwicht tussen architectuur en de optimale compactheid van de woning. Ze kozen ervoor om de eerste verdieping te laten oversteken ten opzichte van het gelijkvloers. Zo dient de verdieping ook als zonwering. Vooral de oriëntatie van het gebouw was een belangrijk aandachtspunt voor de ontwerpers. De woning profiteert optimaal van zonnewinsten en toch is het risico op oververhitting beperkt.

Kom via onze infosessies  te weten hoe u Ytong in uw project kan toepassen. Schrijf hier in.

Lees meer