Filters ×

Zoek op

Woning Hoflack te Malle


Gemeente Malle
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

De woning H staat ingepland op een terrein dat vroeger deel uitmaakte van een groot domein. De landweg met de grote laanbomen zijn hiervan nog getuige. Vanaf het begin van het concept van de woning werd de schuine lijn van laanbomen geïntegreerd in de architectuur en de tuinarchitectuur. De woning werd door de verspringing in bouwvolume ingepast in deze schuin uitlopende bouwzone.

De voortuinstrook wordt geaccentueerd door een volume in gelakt aluminium dat als luifel werd ontworpen. Deze luifel is zowel brievenbus, videofonieconsole, verlichting als overdekking tegen de regen. Het grote opritvlak naar dubbele garage wordt hierdoor gebroken en krijgt een extra dimensie.

Gevel

De woning bestaat uit een kubisch volume dat doorbroken wordt door inspringende terrassen in Oost, Zuid en Noordgevel. De contouren van het volume lopen door in de buitenbalken. De woning is afgewerkt met een fijnkorrelige witte sierpleister. De woning is aan de voorzijde relatief gesloten maar opent zich helemaal aan de tuinzijde. Hier versmelt binnen en buiten met elkaar.

Ter plaatse van de ruime keuken werd een terras ontworpen dat als een strip de woning verbindt met pool house/overdekt terras. De uitsparingen voor plantvakken en het zwembad doorbreken het harde oppervlak.

Het overloopzwembad is als het ware een chirurgische uitsnijding in dit terras en fungeert als een reflectiespiegel voor de tuin en de architectuur. Het refereert op deze wijze naar de typologie die we terugvinden in de zuiderse architectuur. Het pool house staat met een wand in het water en zorgt met de luifelconstructie voor een omkaderend kijkvenster op de tuin.

Interieur

In het interieur werden de grenzen tussen de verschillende ruimtes zoveel mogelijk doorbroken. Zowel verticaal als horizontaal werd de woning volledig opengewerkt. De verschillende vloer – en muurafwerkingen zorgen voor intimiteit en subtiele afbakening tussen de ruimtes. Schuifwanden zorgen voor de eventuele mobiele afsluiting van de ruimtes.

Omdat geopteerd werd om het bouwvolume zo compact mogelijk te houden werd de woning volledig van een kelder voorzien. Zo kon een technische ruimte, bergingen en een ruime hobbyruimte in deze kelder ondergebracht worden. Deze hobbyruimte werd van lichtinval voorzien door gelaagde glasplaten die ritmisch de schuine begrenzing van de bouwstrook accentueren.

Een langwerpige gashaard met aansluitend opbergmeubel zorgt voor de gezelligheid in de eethoek. Ze kan ook de traagheid van het vloerverwarming opvangen bij het opstarten verwarmingsinstallatie.

Keuken

De keuken met grote ontbijttafel is afgelijnd op het terras. De verdiepingshoge schuiframen zijn even breed als het terras. In de keuken vervaagt de grens tussen binnen en buiten compleet. De keuken is minimalistisch van vormgeving. Een doorzichtige , verlichte composietplaat doet een achterliggende voorraadberging vermoeden. Deze dienstruimte wordt hierdoor aan het oog onttrokken. Deze functionele ruimte wordt bediend door een ‘blinde ‘ deur in hetzelfde materiaal als de kastfronten.

Kom via onze infosessies  te weten hoe u Ytong in uw project kan toepassen. Schrijf hier in.

Lees meer