Filters ×

Zoek op

Deze architect gaf de woning alles wat er nog ontbrak


Gemeente Antwerpen
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Een zestigjarig pand afstemmen op de noden van zijn bewoonster. Dat is niet altijd een even gemakkelijke taak. Toch werd dit met glans volbracht door het team van DMOA architecten. 

Waarom koos de collega-architect deze architect?

DMOA heeft met een heldere geste de woning gegeven wat er ontbrak. En dat met veel werkplezier, maar dat spreekt uit al hun projecten.

September 2007

Een ervaren hobbykok en frequente gastvrouw in een prachtig, maar meer dan 60 jaar oud pand: “...de keuken moet een prominente plaats krijgen en vooral heel goed uitgerust zijn...” 

De indeling en voorzieningen zijn niet meer up to date voor de noden van de bewoonster. “...ik ben stilaan verknocht geraakt aan leven op de verdieping en wil dit eigenlijk graag zo houden...”.

De leefruimtes liggen allemaal op de eerste verdieping. De grootste troef van het huis is  het grote overdekte zuiderterras dat er aan grenst en zo de drempel naar de tuin die een verdieping lager ligt een beetje doet vergeten. Het spijtige is wel dat de achtergevel schaars beglaasd is en het contact met het terras en meer nog het leuke zicht in de verte daardoor beperkt blijft.

“...het zou wel leuk zijn moest er ergens in het concept nog ruimte zijn om een tuinkamer te maken...zo kan ik toch af en toe op tuinniveau leven...ah ja...en niet te vergeten...een plaatsje voor Loebas...”

Vandaag

De grootste troef is de grootste troef gebleven, alleen komt ze velen malen meer tot uiting: het zuiderterras is herbouwd op dezelfde plek en met dezelfde luifel boven, zij het wel met modernere materialen, ruimere maten en een hedendaagse doorgedreven detaillering en afwerking. De achtergevel is volledig opengewerkt met glas wat de beleving in de woning plots op een veel hoger niveau tilt. “...het is fantastisch dat je met uitgekiend maatwerk op zo een beperkte ruimte toch een rijkelijk uitgeruste keuken kan maken...”

De nieuwe achterbouw is opgetrokken in een zwart geschilderde staalstructuur. Het sluit harmonieus aan bij de originele woning en geeft de achtergevel het nodige cachet.

Een nieuwe stalen zwevende trap maakt een snelle verbinding met de nieuwe tuinkamer die onder het terras zit. “...de drempel naar de tuin is verdwenen...ik gebruik die buitenruimte nu veel vaker en ik heb er dan ook recentelijk een extra terras in aangelegd...”

Als kers op de taart is er ook aan de huisgenoot gedacht...Loebas heeft uiteindelijk haar eigen plekje gekregen onder de trap  ...nu ze er nog inkrijgen...want ze ligt eigenlijk liever naast mij”

Materialen en technieken

De maatwerk witgelakte stalen trap vormt een frisse hedendaagse tegenhanger van de authentieke retro stijl in de gerenoveerde woning. De treden werden afgewerkt met witte geweven vinyl. Dit materiaal zorgt voor akoestische demping, gezelligheid, anti-slip en een fijn gevoel aan blote voeten;  zonder het fijne uitzicht van de trap te verstoren.

De nieuwe wengé parket bestaat uit vele geschrankte latjes en zorgt voor warmte in het interieur. Deze duurzame vloer zal door zijn unieke textuur en kwaliteit prachtig verouderen.

In een knusse lees- en speelruimte op tuinniveau wordt de witte eenvoud gecounterd met een kleurrijk pallet van cementtegels op de vloer.

De balustrade van de tuinkamer bestaat uit een stalen skelet, ingevuld met metalen netten. Deze fijne textuur breekt het gladde uitzicht van de glasgevel en heeft een origineel karakter.

Foto's: Reynaers Aluminium / DMOA Architecten

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.