Filters ×

Zoek op

Dit Tuin'uis is zoveel meer dan een doorsnee tuinhuis


Gemeente Sint Martens-Latem
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Architectenbureau De Smet Vermeulen pootte een prachtige villa neer in het Oost-Vlaamse Sint Martens-Latem. Maar het is niet de villa waar het in dit artikel om draait. Wel om het Tuin'uis. Het tuinhuis dus, dat voor zoveel meer dient dan in meeste huishoudens het geval is. 

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Het tuinhuis is hier opgevat als autonoom schuurtje los van de hoofdwoning met ruimte om te overnachten, musiceren, timmeren en productief bezig te zijn. Zo ontstaat een 'retraite' in de tuin die tot de verbeelding spreekt. De uitkragende luifel en terras vormen een soort 'porche' die uitnodigt om een schommelstoel te plaatsen en je eigen tuin te bewonderen. Het materiaalgebruik met stalen spanten en houten beplankingen geeft een frisse indruk en versterkt de autonome status van de constructie als een 'cabane' in de tuin. 

De architect zelf over de woning

Enerzijds is er de bijna mythische kwaliteit van de bouwplaats: een boomgaard, verstopt achter andere huizen, met zicht op een windmolen, als een universeel visioen van landelijkheid. Anderzijds de vaagheid in van persoonlijke herinneringen aan landhuizen waar het goed wonen was. 

Troeven

De ruimtes zijn niet binnendoor verbonden, ze hebben elk hun deur onder het afdak en zijn compleet verschillend van karakter. Er zijn een werkplaats, een kelder voor elektrisch versterkte muziek, een hobbyruimte en, achteraan, een kippenbroedhok. De werkplaats is klein, maar het afdak biedt extra ruimte. Zowel de kelder als de hobbyruimte kunnen met een laddertje een slaapalkoof op een vliering bereiken. Een kachel en een regenton verlenen het tuinhuis een elementaire onafhankelijkheid. 

Materialen en technieken

Net als de villa heeft het tuinhuis een houten gevel, anders dan bij de woning is ook de constructie van het tuinhuis in hout. In beide gevallen lieten we de gevelbetimmering schilderen met kookverf. Die is niet toxisch en verweert mooier.

Foto's: Dennis De Smet

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.