Filters ×

Zoek op

Architect verbouwt RoomeRfabriek Gent


Gemeente Gent
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags
Totale oppervlakte 140 m²

De RoomeRfabriek in Gent was vroeger een vlees- en salamifabriek. Vandaag is het een productiehuis van likeur van vlierbessenbloesem.  Op de bovenliggende verdiepingen was er nog ruimte over waar architect Bert Michels vier lofts en een penthouse ontwierp met een uitgesproken industrieel cachet.

Het project had wel zijn moeilijke kanten, maar een architect moet nu eenmaal geniaal kunnen wijken en oplossingen bedenken. Werken met plafond van 2m20 is geen sinecure, we hebben daarom een heel sober interieur gecreëerd met quasi uitsluitend ingebouwde kasten om visuele rust te creëren”, weet de architect. Overigens is architect Michels niet aan zijn proefstuk toe. Industriële panden omvormen tot wooneenheden is hem goed vertrouwd en dat zien we duidelijk bij dit project. 

Mobiliteit

De loft ligt op 25 minuten loopafstand van het centrum, net binnen de negentiende-eeuwse gordel. Qua mobiliteit heeft het project mooie troeven. Er is connectiviteit met autowegen en openbaar vervoer, ook de nabijheid van tal van functies zijn troeven die tellen. 

Het wonen in de stad lijkt met projecten als de RoomeRfabriek weer bijzonder aantrekkelijk.

Dartelend licht

Anders dan in een klassieke woning bieden de lofts een gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Een mobiele slaapkamer klinkt wel wat ongewoon, maar architect Bert Michels houdt van experimenteren en het buiten de lijnen treden. Is elke woning immers niet een prototype? Het voordeel van een mobiele slaapkamer – de ruimte kan ook voor andere doeleinden dienen – is dat het daglicht in de loft meer vrij spel heeft en de ruimtes doorspoeld zijn van fraai dartelend  zonlicht. 

Mooie ruigheid

De buitenmuren werden aan de binnenkant geïsoleerd en wit geschilderd alsook de inbouwkasten. In combinatie met het ruige beton van de plafonds is dit een combinatie met een sterke visuele spanning. Wat ons zo treft, is de sierlijke eenvoud van het geheel waaraan we de stem van de architect herkennen. Zijn liefde voor industriële sites kan hij onmogelijk onder stoelen of banken steken. Altijd weet hij met een paar rake details te verbazen. Hij volgt naar eigen zeggen in zijn architectuur een weg waarvan hij niet weet waar ze eindigt. Zoiets avontuurlijks hoor je weinig uit de mond van architecten. 

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.