Filters ×

Zoek op

Van bungalow tot prachtige villa


Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze houtskeletbouw

Bij het zien van deze woning kan je nauwelijks nog geloven dat dit een bungalow uit 1968 was. Een echtpaar op leeftijd kocht deze woning van een overleden familielid en kwam via een bevriend schrijnwerker in contact met Castor Fiber Architecture. Architect Maarten Dekoninck geeft een woordje uitleg over deze knappe renovatie.

De architect zelf over de woning

“De villa is het resultaat van een zeer fijne en spontane samenwerking met het koppel. Toen ze de woning kochten, waren ze nog nooit echt in contact gekomen met architectuur. We namen hen dus mee op een trip doorheen de bouwwereld. We kregen bijna een ‘carte blanche’ en werkten dit concept uit: een villa met referenties naar het Californisch Modernisme. Een hele aanpassing voor het koppel gezien hun vorige woning bestond uit een oude hoeve.”

Troeven

“De omgeving op zich was al een belangrijke troef van de woning. We kozen dan ook voor hoge raampartijen zodat de natuur naar binnen trekt. Vanop elk punt binnenin de woning heb je zicht op het weidse Pajottenland. Bovendien kozen we ervoor alle materialen van binnen te laten doorlopen naar buiten. Daardoor wordt het binnen-buitengevoel nog meer gestimuleerd.”

Materialen en technieken

“De benedenverdieping, die al reeds bestond, werd gebouwd volgens de traditionele bouwtechniek. Daarbovenop werkten we met houtskelet. We wilden namelijk de dragende structuur niet te zeer belasten. Voor het geheel af te werken kozen we voor warme materialen. De gevel werd afgewerkt met afromosia en de baksteen werd verlijmd in wildverband.”

“Wat betreft technieken is de woning helemaal mee met z’n tijd. De woonst is uitgerust met een ventilatiesysteem D, een warmtepomp, vloerverwarming, buitenzonnewering, centraal stofzuigsysteem… Bovendien draait alles op domotica om zo het ultieme comfort te garanderen.”

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.