Filters ×

Zoek op

Zo’n speciale gevel kom je niet vaak tegen


Gemeente Merchtem
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze traditioneel
Totale oppervlakte 303 m²

Kachet Architects orkestreerde in het Vlaams-Brabantse Merchtem de bouw van deze unieke woning. Vooral de voorgevel springt eruit, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar ook de achterzijde van de woning is om bij weg te dromen. Architecte Sofie Walravens legt uit.

De architect zelf over de woning

“Door een stapeling van verschillende volumes wordt de woning  qua schaal en volumetrie opgenomen in de naastliggende omgeving. De tegenstelling tussen de drukke straat en het uitzicht van de open weilanden aan de tuinzijde wordt weerspiegeld in de positionering van de verschillende ruimtes in de woning. Secundaire ruimtes bevinden zich aan de straatzijde, terwijl de leefruimtes genieten van een maximaal zicht naar de achterliggende tuin.”

Troeven

“Voor de gevel gebruikten we een echte karaktersteen. Deze karaktersteen benadrukt de massiviteit van de woning. De verschillende nuances van deze gevelsteen zorgen ervoor dat de woning als een sculpturale entiteit uitblinkt in het straatbeeld. Het spel van verschillende volumes in het gebouw worden nog eens extra benadrukt door de uitspringende koppen in de gevel. De uitstekende koppen zorgen voor een leuk schaduwspel en geven hiermee de gevel een levendigheid.

“De bewoners wilden een subtiele afscheiding tussen het bureau en de privéruimte. Deze afscheiding is er dan ook gekomen in de vorm van een speciale deur in de inkomhal. Enkel wanneer deze deur open staat, zie je dat het meer is dan een muur in Wengé-hout.”

Materialen en technieken

“Binnenhuis combineerden we hoofdzakelijk een witte polyurethaanvloer met warm maatmeubilair. De kinderen kregen carte blanche in het kiezen van de vloerkleur. Dat leverde een leuk resultaat op: een knalgele en felgroene vloer.”

“Doorheen de hele woning is er gewerkt met Wengé-hout voor het maatmeubilair: in de badkamer, in de inkomhal, in de traphal,… Het 5 meter lange keukeneiland is naadloos vervaardigd uit pRAL, dit in combinatie met zwart gelakte muurkasten.

“Voor het buitenschrijnwerk kozen we voor zwarte aluminium raamprofielen. Vrijwel de hele achterkant van de woning bestaat uit glas. Achter de schuifdeur schuilt een witte muur. Het is de bedoeling op deze muur een print aan te brengen, dat enkel vanop afstand waarneembaar is. Dit als subtiele verwijzing naar het beroep van de eigenaars, die drukkers zijn.

“Ook leuk: het zwembad is langs binnen volledig in het zwart gehuld. Het matcht perfect met de aluminium raamprofielen, maar zorgt ook voor het nodige contrast met de lichtgrijze buitentegels.”

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.