Filters ×

Zoek op

Licht staat centraal in deze woon-werkvriendelijke renovatie


Gemeente Hooglede
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze traditioneel
Totale oppervlakte 105,6 m²
Bouwtermijn 240 dagen

De bouwheer van deze knappe renovatie in het West-Vlaamse Hooglede, een jong gezin met twee kinderen, stapte met een duidelijke wens naar de architecten van Atelier Twee. De startsituatie: een sociale woning uit de jaren ‘60 die nog nooit eerder werd gerenoveerd.

De architecten over de woning

De opdracht voor architecten Jeroen Vantieghem en Thijs Mertens uit Roeselare was duidelijk: een ideale combinatie vinden tussen woon- en werkleven, zonder in te boeten aan ruimtegevoel en contact met de rest van de woning. En dit alles met respect voor het aantal bestaande vierkante meters.

“De oorspronkelijke, halfopen bebouwing was een enorm donkere woning. Bovendien ligt de tuin aan de noordkant. Van lichtinval was er amper sprake. De grote uitdaging was dus om overal voldoende licht binnen te krijgen. Omdat er ook geen risico op oververhitting was, waren luifels of screens overbodig. Het leek ons dan ook de ideale gelegenheid om met grote glaspartijen te werken, om zo veel mogelijk licht binnen te krijgen.”

Materialen en technieken

Uiteindelijk resulteerde dit in een knappe, moderne uitbouw, met twee centrale elementen: zwart aluminium en glas. Dit in combinatie met de oorspronkelijke traditionele massiefbouw in het oude gedeelte. “We wilden het concept graag simpel en eerlijk houden: standaardmaterialen gebruiken in zo’n fijn mogelijke architectuur."

Dat kreeg zijn uitvoering in hoge raampartijen tot aan de dakrand. "Ook het glas-op-glaseffect in de hoeken zorgt voor een veel lichtere structuur. Zo hoefden we geen zware raamkaders te gebruiken. Ook in de zithoek in de oorspronkelijke bouw creëerden we een kleine patio voor extra invallend daglicht. Ten slotte werkten we ook met ledverlichting.”

De grootste troeven

“Ons grote doel was om te zorgen voor een groter ruimtegevoel. Maar ook om verschillende ruimtes te kunnen gebruiken voor meerdere functies.”

“De gevel springt ter hoogte van de leefruimte naar binnen. Zo konden we de keuken iets meer naar de tuin toe brengen. Binnen en buiten lopen bovendien optisch naadloos in elkaar over. Dit geeft niet alleen gevoelsmatig een ruimer gevoel, maar ook naar vierkante meters toe vulden we alles allemaal optimaal in op deze manier.”

Foto's: Annick Vernimmen

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.