Filters ×

Zoek op

Deze moderne L-woning baadt in het licht


Gemeente Hasselt
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze traditioneel

Vlak buiten de grote ring van Hasselt ontwierp NANO architecten een strakke witte nieuwbouwwoning. De opdrachtgever was een nieuw samengesteld gezin dat opnieuw richting Limburg wilde verhuizen. Omdat de bouwheer maar af en toe in Limburg kon zijn, was het noodzakelijk dat we alle elementen van het bouwverhaal nauwkeurig op voorhand konden bespreken.

De architect zelf over de woning

Gezien de zeer specifieke driehoekige vorm van het perceel was het conform de stedenbouwkundige voorschriften een verplichting om de woning te bouwen in een L-vorm. Door het uitgebreide bouwprogramma benutten we nagenoeg de volledige bebouwbare oppervlakte. Om de ruime woning toch geen zwaar ogend karakter te geven, kozen we voor een lichte gevelsteen in combinatie met zwarte aluminium gevelvlakken.

Welke zijn de grootste troeven?

Doordat de woning is opgebouwd in een L-vorm ontstond er een mogelijkheid om de tuin aan twee zijdes te voorzien, zonder in te boeten aan privacy.

Op de verdieping creëerden we op twee plaatsen interne patio’s om de verschillende ruimtes bijkomend te verbinden met een buitenruimte. In de badkamer kunnen de bewoners op deze manier, ondanks de grote glaspartij, toch rekenen op voldoende privacy.

Welke materialen en technieken zijn gebruikt?

Voor het interieur wenste de bouwheer te werken met moderne, maar toch warme materialen. Het volledige gelijkvloers, met uitzondering van de garage en de berging, werkten ze af met een parketvloer. 

Voor de maatmeubels viel de keuze op een een duidelijke lijn in combinatie met zwartwittinten. Het gelijkvloers is volledig open getrokken en de ruimtes lopen naadloos over in elkaar. Het overdekte buitenterras lijkt haast deel uit te maken van het interieur.  Enkel tussen de eetruimte en zitruimte is een centraal meubel met doorkijkhaard aangebracht om de zitruimte een meer cosy gevoel te geven.

Om het comfort in de woning zo hoog mogelijk te houden, fungeert het overdekte terras aan de achterzijde eveneens als zonnewering. Daarnaast is gebruik gemaakt van een warmtepomp met diepteboring waarbij ook een energie-efficiënte passieve koeling van de woning mogelijk is.  

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.