Filters ×

Zoek op

Moderne rijwoning met duidelijke knipoog naar het verleden


Gemeente Mortsel
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze traditioneel

Wat doe je met een typische Vlaamse rijwoning vol koterijen en met een gebrek aan licht? Een gezin met drie kinderen schakelde de ontwerpers van hvh-architecten in. Hun wens? Een compleet nieuwe indeling op het gelijkvloers, maar vooral extra ruimte, openheid en licht. Dit alles met het nodige respect voor de oorspronkelijke woning. Allesbehalve een simpele opdracht op het eerste zicht.

Leefruimtes voor elk moment van de dag

Bovendien hadden de bouwheren een duidelijke kijk op hoe hun toekomstige woning er zou uitzien. Architecte Inne Van Herle legt uit: “De typische rijwoning uit de jaren 40 werd door de jaren heen wat opgefrist, maar niemand heeft ze ooit structureel laten verbouwen. De benedenverdieping hebben we door een bijbouw helemaal opengetrokken naar achteren toe. De woning kreeg ook een heel andere indeling.”

“Op de woonkamer na toch. Die moest aan de straatkant blijven van de bouwheer. Ze wensten een kleine, intieme ruimte vooraan in de woning, vooral voor ’s avonds. De echte leefruimte is eigenlijk een leefkeuken geworden en ligt tegen de achtertuin aan. Hoge ramen zorgen hier voor massa’s lichtinval. Een haard en zetel brengen extra sfeer in huis.”

Fietsberging

Ook opvallend: de witte leefruimtes voor- en achteraan de woning worden gescheiden door een verbrede gang met de nadruk op zwart. “Dit gedeelte zorgt voor een duidelijk contrast. Hier integreerden we op nadrukkelijke vraag van de bouwheer een fietsenberging, vlakbij de inkom, en een ingewerkt bureau.”

Bovendien spendeerden de architecten extra aandacht aan de nodige lichtinval. “Overgangen tussen oude en nieuwe gedeeltes bij renovaties blijven vaak een donker hoekje. Met verschillende ronde koepels in het nieuwe plat dak trekken we toch heel wat licht binnen, zodat ook deze tussenruimte leuk is om te vertoeven.”

Aandacht voor het authentieke

Toch wilde de bouwheren ook de ziel van de woning behouden. De voorgevel kreeg nieuwe ramen, maar structureel bleef alles hetzelfde. “We gaven de gevel wel een nieuw kleurtje. Daar viel de keuze op antracietgrijs, om de verbinding met het interieur te maken. Ook het nieuwe gedeelte achteraan kreeg dezelfde afwerking.”

Dat contrast zie je duidelijk terugkeren in het interieur. Vintage accessoires wisselen af met moderne meubelelementen. Ook de vloeren spelen het spel mee. Onder het oorspronkelijk zitgedeelte en het bureau ligt een eiken parketvloer. In het nieuwe gedeelte blinkt een lichtgrijze vloer in gegoten polyurethaan.

Warm en natuurlijk versus strak en modern. Iets wat ook terugkeert in de vernieuwde badkamer: “Deze veel te kleine ruimte trokken we mee open richting tuin, zodat er heel wat meer ruimte ontstond. Aan de buitenkant is deze ruimte mooi afgewerkt met padoek, die zo een knappe tegenstelling vormt met de donkere gevel.”

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.