Filters ×

Zoek op

Eén kast dirigeert deze hele nieuwbouwwoning


Gemeente Schelle
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze traditioneel
E-peil 24
K-waarde K 32

"Het ontwerp van deze eengezinswoning vertrekt vanuit de plek, de oriëntatie en de relatie met de buren. Het betreft een halfopen nieuwbouwwoning met zuid-west-oriëntatie achteraan. De rechterzijgevel is de vrije gevel."

Wat is het concept achter de woning?

"Het uitgangspunt voor het concept is een open relatie tussen de verschillende functies, zowel horizontaal als verticaal waarbij alle functies geordend worden door middel van een ruimtebepalend element. Het meubel verbindt als het ware de verschillende functies in de woning.

Aangezien de buur zich aan de linkerzijde van de woning bevindt en de rechterzijgevel de 'vrije' gevel is, zijn alle 'dienende' functies zoals berging, toilet, vestiaire, en trap langs de scheimuur gesitueerd en vormen een soort van buffer tussen de leefruimtes en de buren. Zo zijn de leefruimtes ook gericht naar de vrije zijgevel die gebruikt wordt om de avondzon tot diep in de woning te laten binnenvallen."

“De Kast”

"Eén ruimtebepalend element bepaalt de volledige indeling van de woning. Het element heeft verschillende functies naargelang de plaats in de woning en de relatie met de aangrenzende ruimte. In de inkomhal is dit de vestiaire, in de zithoek een tv-meubel, in de eetruimte is dat de berging en in de keuken zijn het de hoge kasten voor de verschillende toestellen. 

Door de verschillende functies in de lengte te organiseren, ontstaat er een 'doorzonwoning'.  ‘s Ochtends valt de zon binnen langs de voorgevel, ‘s middags langs de achtergevel en ‘s avonds langs de zijgevel. Hierdoor wordt de relatie binnen-buiten optimaal benut en is ten allen tijde op elke plek de zon te zien.

Aangezien de achtergevel zuidgericht is, is de grote glaspartij op het gelijkvloers iets teruggetrokken naar binnen zodat in de zomer de zon niet rechtstreeks binnenvalt en de woning teveel opwarmt. In de winter staat de zon laag en valt de zon diep tot in de woning. Tussen de keuken en de buitenruimte is een aparte ‘plek’ gecreëerd in de vorm van een soort brede zitbank, waar men ‘s avonds nog in de zon kan zitten of een boek kan lezen. In de zomer kunnen de ramen worden opengezet, in de winter kan met achter het glas in de zon zitten."

Mogelijkheid om nog uit te breiden

"Het meubel verbindt ook het gelijkvloers met de werkplek op de eerste verdieping. Tussen de eetruimte en de zithoek is een vide voorzien met de werkplek verstopt achter het meubel. De achtergevel op de eerste verdieping is ook volledig beglaasd zodat men van op de werkplek een ‘groen’ uitzicht heeft over het plat dak en zodat de zon via de vide tot centraal in de woning binnenvalt.

Ook op de eerste verdieping is het meubel een scheidend element. Het scheidt het slaapgedeelte van de ouders met de dressing, die ook de doorgang vormt naar de tweede verdieping, het kindergedeelte. De dressing is in de voorgevel voorzien van een claustra in het gevelmetselwerk zodat enige privacy wordt gewaarborgd naar de straat. Hierdoor valt de ochtendzon op een speelse manier binnen in de dressing en de hal.

Momenteel is er geen garage ingetekend op het gelijkvloers. De mogelijkheid bestaat om de woning uit te breiden op de vrije zijtuinstrook rechts met een garage of carport. Indien er een garage wordt aangebouwd, kan er ook bijkomende berging worden voorzien. Dit heeft evenwel tot gevolg dat de garage (of eventueel carport) het zonlicht dat langs de zijgevel de woning binnenvalt deels zal tegenhouden. Het al dan niet uitbreiden van de woning zal mede afhankelijk zijn van het vooropgestelde budget."

Lage-energiewoning

"De bouwheer had de specifieke vraag om een lage-energiewoning te bouwen, waardoor we in het ontwerp een aantal ‘slimme’ ingrepen hebben geïntegreerd. Enerzijds hebben we op het gelijkvloers het schuifraam terug getrokken zodat er een luifel ontstaat, anderzijds hebben we het raam op de eerste verdieping achteraan voorzien van een buitenscreen.

De aangebouwde garage is niet mee voorzien in het beschermde volume waardoor we de scheidingswand tussen woning en garage hebben ontdubbeld en geïsoleerd. Er is geen rechtstreekse verbinding van binnen in de woning naar de garage, maar er is wel een deur voorzien onder de luifel achteraan zodat men makkelijk, snel en droog naar de garage kan gaan.

Qua technieken is er een warmtepomp voorzien met vloerverwarming, zonnepanelen op het dak en geen verwarming in de slaapkamers. Door al deze ingrepen bekomen we een E-peil van 24 en een K-peil van 32."

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.