Filters ×

Zoek op

Werken en wonen: een huis met twee gezichten


Gemeente Maasmechelen
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze traditioneel
Totale oppervlakte 200 m²
E-peil 66

Hoe werk je een kapsalon onzichtbaar weg in een woning en zorg je toch voor voldoende ruimte, gelet op het beperkte budget? De ontwerpers van aRA-Architecten pakten deze uitdaging met beide handen aan. Het resultaat is deze moderne gezinswoning in het Limburgse Uikhoven bij Maasmechelen. Architect Davy Raemen vertelt het verhaal achter deze polyvalente woning.

Splitsing

De opdracht voor het architectenteam was van het begin af heel duidelijk. “De woning moest komen in een verkaveling met vrij strenge voorschriften. Bovendien hadden de jonge bouwheren een duidelijke visie op hun toekomstig huis. Beneden was een aparte inkom nodig voor een kapsalon, zonder dat dit te fel zou opvallen langs de buitenzijde.”

De architecten losten dit op door het huis als het ware te splitsen. “De hoofdingang voor de bewoners zit in de rechtergevel, de ingang van het kapsalon in de linkergevel. In de voorgevel zetten een aantal zwarte panelen deze scheiding wat extra in de verf. En binnen scheidt een langs beide zijden toegankelijke berging de twee woninggedeeltes.”

Ook opvallend is de keuze van baksteen. De kleur ervan lijkt te veranderen afhankelijk van de lichtinval. “De ene keer heeft de gevel een paarse schijn, dan weer grijs of blauwtinten. Dit vormt een heel speciale combinatie met de zwarte raamprofielen.”

Verruimende trucjes

 “In zijn geheel is de woning niet heel ruim”, benadrukt Raemen. “Maar eens je binnen staat, krijg je wel een heel open gevoel. Dat komt omdat we op verschillende plaatsen de glaspartijen helemaal hebben laten doorlopen tot achter de hoeken. Ook komen de kolommen los van het glas om het effect te versterken. Dit geeft zowel langs binnen als langs buiten een heel lichte indruk. Het bovenste volume van het gebouw lijkt hierdoor zelfs wat te zweven als je het gebouw langs buiten bekijkt.”

“Bovendien gingen we in de zithoek voor een extra hoog plafond, tot wel 3,5 meter hoog. Dit zorgt voor een veel leukere beleving. Ook de blokkaderdeuren reiken tot aan het plafond, een extra verruimende factor.”

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.