Filters ×

Zoek op

Co-housing: 8 meningen onder 1 dak


Gemeente Sint-Amandsberg
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze massieve houtbouw
Prijsklasse 375.000 euro en meer
E-peil e53 tot e65
K-waarde K k27
Bouwtermijn 589 kalenderdagen (1 jaar en 7 maanden) dagen

Cohousing De Schilders is een nieuwbouwproject met acht woonunits, een gemeenschappelijk programma en een collectieve tuin. De grootste uitdaging was ongetwijfeld een compromis te vinden voor acht verschillende bouwheren met evenveel verschillende wensen en budgetten, en deze te verenigen onder één dak. 

Doordachte opbouw

Het volume van het gebouw ontstond uit de geknikte achtergevel die principieel vastgelegd was in de verkavelingsvoorschriften. Door het kopiëren van deze vorm naar de voorzijde ontstaat een tweede gevel die wegknikt achter de bouwlijn. In de open ruimte tussen de voorzetgevel aan de straat en de tweede gevel hangen de privéterrassen. Deze terrassen zijn naar het zuiden gericht en werken als luifels. Grote raampartijen zorgen ervoor dat elk terras visueel bij de leefruimte hoort en verruimen en verlichten de compacte units.

Tegelijkertijd zorgt de voorzetgevel en de extra afstand tot de straat voor privacy en geborgenheid in de leefruimtes die de nood tot afschermen van de ramen aan de straat beperkt. Dit versterkt het open karakter van dit grote collectieve huis.

Het plan binnen de twee geknikte gevels bestaat uit drie parallellogrammen of zes gelijkbenige driehoeken. Door de units te bedenken als een veelvoud van driehoeken wordt het mogelijk alle units te ontsluiten met één trap- en liftkoker zonder een deel van de gevel te blokkeren met een gang.

Eerlijk en sober maakt duurzaam

We onderzochten verschillende pistes voor de constructie waarbij houtmassiefbouw ieders voorkeur was. Na een grondige studie bleek dit niet binnen het budget te passen. Uiteindelijk werd het een massiefbouw in kalkzandsteen en beton waarbij enkel het dak in CLT / KLH werd uitgevoerd. Daarnaast werd zoveel mogelijk gewerkt met duurzame en gerecycleerde  materialen: de gevelsteen is een recuperatiesteen en de spouw- en dakisolatie bestaan uit platen uit gerecycleerde EPS. De ramen zijn uitgevoerd in gelamelleerde lariks en voorzien van drievoudige beglazing.

Net zoals de gevels zijn de interieurs afgewerkt met eerlijke en sobere materialen: pleisterwerk, leem, een eiken vloer en deur- en raamlijsten in kruislaaghout (KLH).

Troeven

De technieken bestaan uit collectieve systemen, zowel voor de verwarming als voor de ventilatie. De warmteopwekking gebeurt door de combinatie van een zonneboiler en gasketel. Hierdoor kunnen de ruimtes in de individuele units optimaal benut worden. Dankzij een compact energiestation beheert elke woning toch zijn eigen water- en energieverbruik.

Ontwerp: Bert Haerynck en Tijl Vanmeirhaeghe

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.