Filters ×

Zoek op

Huizenhoge binnentuin in hartje Gent


Gemeente Ledeberg (Gent)
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags
Bouwwijze traditioneel
Prijsklasse tussen 187.500 en 250.000 euro
Totale oppervlakte 205 m² (brutovloeroppervlakte) m²
E-peil 60
K-waarde K 30
Bouwtermijn ongeveer 250 dagen dagen

Dit project werd ontworpen door Koen Matthys in samenwerking met Sigyn de Lombaerde en Karolien Vanmerhaeghe voor een architectuurwedstrijd die het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf uitschreef in het kader van hun kavelproject. Architect Koen Matthys vertelt: "We kregen de opdracht om op het hoekperceel een kwaliteitsvolle eengezinswoning te ontwerpen met een zekere architecturale uitstraling ten aanzien van de omliggende straten. Er waren 29 inzendingen en 6 laureaten, waaronder het pre-ontwerp voor deze wintertuinwoning." 

"Het gezin dat het perceel na de wedstrijd kocht, wou het wintertuinconcept verder uitwerken. Voor mij was het een uitdaging om tegemoet te komen aan de particuliere wensen van deze opdrachtgevers en hierbij de kwaliteiten van het oorspronkelijke concept nog verder uit te diepen. En dat alles binnen de budgettaire randvoorwaarden. Dit lukte dankzij een goede samenwerking met de opdrachtgevers."

Wintertuin

"De woning bestaat uit drie componenten: een bakstenen mantel rond een eenvoudig verwarmd volume, overkapt met een houten dakterrasvloer. Tussen het verwarmd volume en de bakstenen mantel zit een huizenhoge wintertuin. Deze ruimte vormt een overgang tussen de drukte van de straat en het private van de woning.

"Kenmerkend is dat de wintertuin mogelijkheden biedt waarvoor in een doorsnee stadswoning geen plaats is: sleutelen aan fietsen, een kast een likje verf geven, een vogelpik tegen de muur …"

Tijdens het winterseizoen werkt de wintertuin als thermische buffer en wanneer de zomer aanbreekt, fungeert ze bij het openen van de royale raamvleugels als een verlengstuk van de leefruimtes."

Licht en ruimte

"In de bakstenen zijgevel zitten grote serreglasraampartijen: vanop het zwevende terras in de wintertuin kan je in de kruin van de boom vertoeven die de groendienst van de stad op het aanliggend pleintje voorziet."

"Ook de opdeling is anders dan bij een klassieke woning: de slaapruimtes zijn op de laagste verdiepingen gelegen en de woonruimtes bovenaan. Keuken- en eetruimte sluiten aan op een intiemer dakterras dat via een brede uitwaaierende buitentrap overgaat in een zonneterras met uitkijk over de buurt. In de verbrede spouw van de noordwestgevel en hoog boven het maaiveld zijn gierzwaluwnestkasten ingemetseld."

Stabiel door verbindingen

"De binnengevel van de wintertuin is opgetrokken in dezelfde baksteen als de buitengevel. De constructieve eigenschappen van de gevelsteen worden ten volle benut: binnen- en buitengevel zijn verbonden met spouwankers zonder extra tussenliggende dragende wand. Gemetselde penanten (muurvakken tussen ramen) vangen de gevelwindlasten op."

Wintertuin als aanzuigruimte

"Voor het ventilatiesysteem ging de voorkeur naar C+ in plaats van het duurdere systeem D. We counterden de gebruikelijke nadelen van systeem C door de wintertuin te gebruiken als aanzuigruimte (AOR). Zo komt er geen hinderlijk verkeerslawaai via de raamroosters naar binnen en is er geen hinderlijke tocht door het rechtstreeks aanzuigen van ijskoude buitenlucht."

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.