Filters ×

Zoek op

DMOA Architecten


Gemeente Herent
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Krachtige volumewerking, mooi materiaalgebruik en technisch helemaal correct.

De architect zelf over de woning

Deze vrijstaande woning uit de jaren ’40 werd verbouwd en uitgebreid voor een jong gezin met 2 kinderen.

De bouwvallige en slecht gepositioneerde achterbouw (belemmering contact woning-tuin) werd afgebroken en een nieuwe transparante en ‘lichte’ doos werd opgetrokken. De achterbouw omvat een living + open keuken, een dubbele garage en een kelder die met een helling bereikbaar is vanuit de tuin. De afgewerkte vloerpas van de living ligt ook enkele treden lager dan de vloerpas van het hoofdgebouw om zodanig een neerwaarts perspectief vanuit de hoofdwoning tot in de tuin te genereren. De achterbouw is een soort ‘uitmiddeling’ tussen tuinniveau en bestaand niveau in de hoofdwoning.

De uitbreiding wordt van het bestaande hoofdgebouw gescheiden door een lichtstraat. Dit voorziet de middenruimte in de woning van daglicht en maakt tevens een elegante overgang tussen oud en nieuw.

Materialen en technieken

Specifieke materiaalkeuze uitbreiding:
Om tot een rustige harmonie tussen bestaand en nieuw te komen, werd gekozen voor een strakke en sobere vormentaal voor de uitbreiding achteraan. Het is ontwikkeld als een eenvoudige balk, bekleed met een uniform en strak materiaal als aluminium golfplaatjes 15/40 en gelakt in een donkergrijze kleur. De golfplaatjes zijn door hun niet standaard golflengte (zeer kleine golfjes) veel stijlvoller en eleganter dan de klassieke golfplaat, bekend van industriebouwprojecten. Om de eenvoud van het balkvolume zo weinig mogelijk te doorbreken, zijn de ramen en deuren langs buiten ook bekleed met golfplaatjes, maar dan wel 30% geperforeerd om zicht en licht op een subtiele wijze door te laten. Het volume blijft intact en het licht kan toch binnentreden. Er is in de achtergevel slechts 1 zuivere opening gemaakt met het terrasje als toegang tot de tuin. De grote driedelige raampartij naar de garage lijkt onzichtbaar in de gevel op te gaan dankzij de bekleding met de geperforeerde golfplaatjes. Het doorzicht van binnen naar buiten vanuit de garage werkt nog steeds en blijft een leuke werkplek voor de opdrachtgever zonder aan privacy in te boeten. Dit idee werd herhaald bij het ontwerp van de sectionaalpoort (doorzichtige panelen in een ALU kader bekleed aan buitenzijde met geperforeerde golfplaatjes).

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.