Filters ×

Zoek op

Tom Jonckers


Gemeente Laakdal
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Deze uitbreiding van een bestaande woning is uitermate geslaagd in het integreren van de bestaande context, op kleinere architecturale en grotere landschappelijke schaal.

Laakdal is gekend voor zijn natuurreservaat Biezenhoed. De beken en rivieren zoals de Grote Nete slingeren zich van oost naar west door het landschap. Oevergewassen als riet (biezen) komen er veel voor.

Bij rieten daken denk je al snel aan oude boerderijen of aan een gezellig pannenkoekenhuis, maar hier slaagt de architect erin door het grote rieten dak en zijn specifieke vormgeving de compositie van de bestaande volumes te vervolledigen, te versterken en te verankeren in zijn context. Het riet biedt bovendien een grote toegevoegde esthetische waarde.

De architect zelf over de woning

De woning diende uitgebreid te worden om extra leefruimte voor het gezin te creëeren.

Ieder gezinslid had een eigen specifieke vraag die ze graag in een gemeenschappelijke uitbreiding gehuisvest zagen. Zo was er de nood aan een aparte bureauruimte, diende de keuken groter te zijn met een eetruimte waar een grote tafel kon geplaatst worden, moest de uitbreiding een onderdeel van de woning en tegelijk een onderdeel van de tuin vormen, moest de uitbreiding een poolhouse bij de zwemvijver vormen ...  En was het zeker niet de bedoeling een veranda te plaatsen.

Troeven

De uitbreiding vormt een uitbreiding bij de bestaande woning, maar is tegelijk ook een afzonderlijke woonruimte op zich. Omdat ze ontworpen is vanuit de vele wooneisen van het gezin, is ook het wonen meer naar deze ruimte verschoven.

De uitbreiding bevindt zich als schakel tussen bestaande woning en tuin.  Hierdoor heeft het 'wonen' van de bestaande woning er meer ruimte bijgekregen en is tegelijk de uitbreiding ook een aanvullend onderdeel van de tuin.

Wanneer de schuiframen opengeschoven worden, transformeert de uitbreiding tot een tuinkamer en poolhouse bij de zwemvijver. Bij warme zomerdagen is de uitbreiding een koele schaduwrijke buitenkamer. Op koude sombere dagen vormt de rieten uitbreiding dan weer een gezellig warm deken. 

Materialen en technieken

De uitbreiding is in een houskeletstructuur opgetrokken die vervolgens volledig met riet bedekt is.

Het riet vormt als materiaal de overgang tussen de tuin (planten) en de woning (bouwmaterialen) en zorgt voor de (gevel)afbekleding, waterdichting en extra isolatie van de houtskeletstructuur.

Deze ecologische all-in-one oplossing is gekend van de klassieke rieten daken, maar is voorlopig nog maar weinig toegepast in verticale bekledingen en hedendaagse architectuur. Het riet dat geoogst wordt, kan na drogen gewoon onbehandeld verwerkt worden als bouwmateriaal.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.