Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Livingwood en is dus niet geschreven door Livios.

Livingwood wil samen met jou 'duurzaam bouwen'

Duurzaam bouwen is niet alleen het ontwikkelen van een woning die zo lang mogelijk kan voldoen aan onze woonbehoefte. Het is vooral ook een bouwwijze die tijdens het bouwproces goed is voor mens en milieu.

Het betekent verantwoord omspringen met water, energie en grondstoffen, maar ook met de open ruimte.

  • Ons basisproduct is gecertificeerd hout (PEFC). Livingwood koopt enkel hout aan bij leveranciers die zich engageren om na de houtkap nieuwe bossen aan te planten.
  • Bij de opbouw is er een minimum verbruik van water. Dit levert een dubbel voordeel op: als bouwheer ontvang je een “droge” woning met een minimum aan bouwvocht en de natuur hebben we maximaal gespaard.
  • Bij traditionele bouw worden de binnenmuren opgebouwd met snelbouw, het bakproces van deze stenen is uitermate energieverslindend en bijgevolg ook zeer belastend voor het milieu.
  • Livingwood houdt zich ook aan een doorgedreven afvalbeleid. Velen van onze collega’s plaatsen een container waarin alle afval ongesorteerd wordt opgegaard. Livingwood zal steeds steenafval en plastiek en hout zoveel mogelijk scheiden en zo bijdragen aan het milieu.

Duurzaam bouwen vraagt om een aanpak waarbij 'bewust' vooraf keuzes gemaakt worden, die niet ten koste van het comfort moeten gaan.

Wat ons betreft is een duurzaam huis comfortabel, behaaglijk en vooral prachtig om te zien en in te leven.

Door de nastreving van een zo laag mogelijk K- en E- peil zal de waarde van een duurzame woning enkel maar stijgen.

Duurzaam bouwen begint uiteraard met een ontwerp waarbij rekening gehouden wordt met ligging van het perceel en de oriëntatie van de zon op dit perceel. Verder worden keuzes gemaakt in specifieke isolatiematerialen met de beste prijs/ kwaliteitsverhoudingen, energiezuinige verwarmingsinstallatie en/of in combinatie met zonnepanelen.

Bovendien wordt het hemelwater opgevangen in een regenwaterput en herbruikt in de woning voor bv toiletten, wasmachine,…

Als uitgangspunt voor een duurzame woning stelt Livingwood 3 doelstellingen:

  • Beperk je tot de werkelijke behoeften, ben bewust van je ruimtegebruik
  • Gebruik hernieuwbare en duurzame materialen en energiebronnen
  • Spring zuinig om met eindige bronnen: primaire bouwmaterialen, water en energie

Samen bouwen we zo niet alleen een huis, maar tegelijkertijd ook aan de toekomst.

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??