Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door VREG en is dus niet geschreven door Livios.

Sarah en Dirk hebben zonnepanelen. Waaruit bestaat hun elektriciteitsfactuur?

Foto: VREG

Het tarief voor elektriciteit bestaat zowel uit een aantal kosten die gerelateerd zijn aan het verbruik, als uit een aantal vaste kosten los van het verbruik.

Dit betaal je

Als zonnepaneleneigenaar betaal je, zelfs met een nulverbruik, nog volgende kosten:

  • de jaarlijkse vergoeding, een vast bedrag dat elke leverancier zelf bepaalt. Bij sommige leveranciers bedraagt dit 15 euro, bij andere 20 euro of zelfs nog een stuk meer. Er zijn ook leveranciers die geen vaste vergoeding aanrekenen. Dit kan dus toch wel een verschil maken. Bovendien zijn er ook leveranciers die deze vaste vergoeding niet aanrekenen pro rata het aantal maanden dat je klant bent en blijft, maar ineens voor een volledig jaar.
  • de meterhuur
  • de bijdrage aan het energiefonds
  • prosumententarief

De laatste 3 kosten zijn in principe dezelfde bij elke leverancier. Als je de leveranciersvergelijking maakt via www.vtest.be en je vult 0 in bij het verbruik krijg je de prijs die je moet betalen, zelfs al heb je een nulverbruik.

De contracten zijn gesorteerd van goedkoop naar duur. Op die manier zie je welk elektriciteitscontract er op dit moment voor jou het goedkoopste is.

Hulp nodig of een andere vraag? Je kan ons bereiken via info@vreg.be of op het gratis nummer 1700. Wij helpen je graag verder.

Wat schreef de Livios-redactie over elektriciteit?