Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Informazout vzw en is dus niet geschreven door Livios.

Energiemix: combineer stookolie met hernieuwbare energie

Wil je zo duurzaam mogelijk leven en verwarm je je woning momenteel met mazout? Geen nood, een mazoutinstallatie is wel degelijk duurzaam. Zeker als het gaat om een nieuwe stookolie-installatie gecombineerd met hernieuwbare energie. Ontdek alle voordelen van een energiemix voor het leefmilieu én voor jou.

Nieuwe mazoutinstallatie: beter voor het leefmilieu

Sinds september 2015 zijn energiezuinige stookolieketels in Europa de norm. In de praktijk zijn dat de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen. Nieuwe installaties voldoen aan de Europese energie-efficiëntierichtlijn .

Twijfel je om je oude ketel te vervangen? Laat je overtuigen door de winst die je boekt met een nieuwe condensatieketel: je verbruikt maar liefst 30% minder, je betaalt dus 30% minder op je energiefactuur en je jaagt ook 30% minder CO2 de lucht in. Driedubbele winst, met andere woorden.

Welke mazoutinstallatie moet je aanschaffen? Dat hangt onder meer af van je jaarlijkse verbruik. Een standaardgezin met een moderne installatie verbruikt jaarlijks 2.000 tot 2.500 liter stookolie. Een reservoir van zo’n 3.000 liter moet dus zeker volstaan. Wist je dat tanks tegenwoordig modulair zijn? Je kunt ze dus makkelijk aanpassen aan je veranderende noden, zoals wanneer je gezinssituatie wijzigt.

Waarom combineren?

Nieuwe technologieën laten vandaag toe om verschillende verwarmingsbronnen centraal te bedienen. Op die manier wordt het mogelijk om bijvoorbeeld stookolie te combineren met een lucht-waterwarmtepomp of met zonnepanelen. Wanneer het buiten te koud wordt – en het dus niet meer (financieel) rendabel is om een warmtepomp te gebruiken – treedt de stookolieketel automatisch in werking.

En dat is een indrukwekkende evolutie. Het afgelopen decennium is stookolieverwarming namelijk geëvolueerd van een verwarmingstechniek met fossiele brandstof naar een hybride en modulerende verwarmingsmethode. De kostenefficiëntie van fossiele brandstof wordt gekoppeld aan de duurzaamheid van moderne technologieën, en zo combineert hybride verwarming het beste van twee werelden.

Mazout en zon combineren

Wil je minder brandstof verbruiken en comfortabel leven? Vul je stookolie-installatie aan met zonne-energie. Voor alle gratis warmte die je van de zon gebruikt, spaar je stookolie uit. Zonne-energie kan bijvoorbeeld dienstdoen voor de verwarming van sanitair water of voor de voorverwarming van de centrale verwarming. Pas als de zon niet voldoende warmte afgeeft, komt je stookolie-installatie in actie. Zo biedt stookolie een noodzakelijke aanvulling op hernieuwbare energie, maar bespaar je jaarlijks wel zo’n 200 à 300 liter stookolie .

Mazout en warmtepomp combineren

Een warmtepomp onttrekt – door middel van een elektrische pomp – de warmte uit de natuur en zet die om in een warmte op hogere temperatuur die afgegeven wordt in de woning. Net als zonne-energie is dit een ideale aanvulling op je stookolieketel.

Kostenbesparing en toch comfort

Uit een bevraging die onderzoeksbureau iVOX in januari uitvoerde in opdracht van Informazout, blijkt dat de Belg milieu- en energiebewust is, maar dat hij ook altijd rekening houdt met zijn persoonlijke situatie. Wat is met mijn budget de beste oplossing, zowel op korte als op lange termijn? Dat is de vraag waar veel mensen mee zitten. Een energiemix biedt hier een perfect antwoord op. Goed voor het milieu en voor de portefeuille.

Traditionele energiebronnen zullen nodig blijven om de tekortkomingen van de hernieuwbare energiebronnen te compenseren en de gebruiker te verzekeren van een continue en kostenoptimale bevoorrading. Stookolie profileert zich als een ideale oplossing om de hernieuwbare energiebronnen aan te vullen.

Meer info? informazout.be

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?