Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Informazout vzw en is dus niet geschreven door Livios.

5 zomertips om je energieverbruik te doen dalen

De zomer is de ideale tijd om erop uit te trekken, om te genieten van de zon, een terrasje of een lekkere barbecue met je vrienden. Maar dat is niet alles! Het is ook de ideale tijd om je energieverbruik de doen dalen en geld te besparen. Hieronder een paar tips: volg de gids. 

  1. Regel je verwarmingsketel optimaal af

Om je verbruik te doen, is er niets beter dan een goede afregeling van je verwarmingsinstallatie . Dat lijkt een evidentie, maar verbazend veel verwarmingsinstallaties blijken niet correct afgesteld te zijn. De verwarming staat bijvoorbeeld hoger dan absoluut noodzakelijk is, of ze staat aan in ruimtes waar dat helemaal niet nodig is. Het plaatsen van thermostaatkranen , of van een kamerthermostaat of een slimme thermostaat kunnen je aardig op weg helpen naar een optimale regeling. Die laatste levert u ook niet alleen maximaal comfort, maar beperkt energieverspilling tot een minimum. Elke graad minder verwarmen bespaart je tot 7% op je energiefactuur.

  1. Zet je ketel in zomerstand

Deze eenvoudige tip levert je ook een goede regeling van je installatie op. Wanneer de mooie zomerdagen eraan komen, zet je installatie in ‘zomerstand’ of in de stand “enkel sanitair warm water”. Dat bespaart op je mazoutverbruik omdat je installatie dan enkel nog voor sanitair warm water zal zorgen en niet meer je radiatoren verwarmt. 

  1. Laat je ketel onderhouden

De zomer is het perfecte moment om je ketel te laten onderhouden. Het jaarlijks onderhoud is niet alleen een wettelijke verplichting, maar biedt ook heel wat voordelen . Met een regelmatig onderhoud haalt de ketel zijn optimaal rendement, stoot hij minder CO2 uit en gaat je installatie langer mee. Dankzij de Mazout Alerts - een gratis reminder per sms of per email – vergeet je nooit meer het onderhoud van je installatie.   

  1. Isoleer !

De isolatiegraad van je woning speelt ook een niet te verwaarlozen rol in je energieverbruik. Om te besparen kan je verschillende isolatiewerken uitvoeren, kleine en grote. Bijvoorbeeld je verwarmingsleidingen isoleren kan je tot 30 liter mazout per jaar per lopende meter leiding besparen en dat aan een heel lage kostprijs. Wat ingrijpender zijn het isoleren van je dak van je buitenmuren, of het plaatsen van hoogrendementsbeglazing.  En er staat natuurlijk ook een ander kostenplaatje tegenover.  

  1. Combineer je installatie met een zonneboiler

Tenslotte kan je ook beslissen om te investeren in duurzame en hernieuwbare energie door je bestaande mazoutinstallatie te combineren met een zonneboiler. Met dit perfecte duo kan je dankzij thermische zonnecollectoren op je dak sanitair warm water aanmaken en zo het milieu sparen en je mazoutverbruik verminderen.  Tegelijk verlaag je hiermee ook je energiefactuur.  Met de installatie van een zonneboiler bespaart een gezin van 4 personen jaarlijks 45 liter mazout per m² thermische zonnecollectoren. Hier wordt uitgelegd hoe een zonneboiler werkt .

Wat schreef de Livios-redactie over energiebronnen?