Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Informazout vzw en is dus niet geschreven door Livios.

Woning met mazoutketel kopen: goed idee?

Een woning kopen is een behoorlijk grote stap, waar ook flink wat bij komt kijken. Je hebt natuurlijk oog voor de omgeving, je checkt of het dak nog in goede staat is, of er nergens vochtproblemen zijn en of de akoestiek in orde is. Als je weet dat verwarming de grootste hap in jouw energiefactuur betekent doe je er goed aan je ook hierover te buigen. Daarom hebben we hieronder voor jou de voordelen van een woning met een stookolieketel opgesomd. 

Verwarmen op mazout: zonder zorgen en in alle vrijheid

Verwarmen op stookolie is verbazend makkelijk. Je bent namelijk volledig vrij om te bestellen wanneer jij wil, in de hoeveelheid die je wil én bij wie je wil, zonder dat je gebonden bent aan een contract met een vaste leverancier of andere verplichtingen. Betalen voor je mazoutlevering kun je in één keer doen of gespreid, zoals het jou financieel het beste uitkomt. 

Jaarlijks onderhoud: wettelijk verplicht maar het heeft ook heel wat voordelen

Het enige waar je aan moet denken als je een woning koopt met een stookolieketel, is het jaarlijkse onderhoud ervan door een ervaren technicus, doe hiervoor beroep op een MazoutExpert. Dat onderhoud is wettelijk verplicht maar er zijn heel wat andere goede redenen om dat te doen:

  • Je verbetert het rendement en je zorgt dat je verwarmingsinstallatie langer meegaat
  • Je bespaart stookolie en dus kosten
  • Je stoot minder schadelijke stoffen uit en dat is beter voor het milieu
  • Je kunt onverwachte herstellingskosten vermijden
  • Je bent in orde voor je brandverzekering!

Om ervoor te zorgen dat jouw installatie tiptop in orde is doorloopt hij onder meer deze stappen:

  • controle van de algemene staat en reiniging van je stookolieketel
  • controle van de verbranding en emissiemeting door een meettoestel
  • reiniging en controle van de schouw of de rookgasafvoer
  • controle van de luchtaanvoer in het stooklokaal

Maar ook dat hoeft geen moeite te kosten. Schrijf je gewoon in op de gratis MazoutAlerts, en we sturen je automatisch een herinnering via sms of e-mail wanneer het tijd is voor de jaarlijkse controle.

De combinatie met hernieuwbare energie

Ben je milieubewust en wil je verder gaan dan seizoensgroenten kopen en de auto zo veel mogelijk verruilen voor de fiets? Dan nog is een woning met stookolieketel een goede keuze. Mazout is namelijk perfect combineerbaar met hernieuwbare energie. Je kunt bijvoorbeeld opteren voor een hybride installatie met thermische zonnepanelen of een warmtepomp.

Wat schreef de Livios-redactie over energiebronnen?