Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Informazout vzw en is dus niet geschreven door Livios.

Multi-energie, de keuze van de toekomst

De combinatie van verschillende energiebronnen biedt zeker in de toekomst de beste garanties op zuinig en duurzaam verwarmen. Nu al kunt u mazout perfect combineren met hernieuwbare energiebronnen zoals gratis zonne-energie, een warmtepomp of houtverwarming. Deze warmtebronnen zullen mazout nooit helemaal vervangen. Maar uw mazoutverbruik kan wel spectaculair dalen.

Het principe is eenvoudig. Een voorraadvat met water speelt de rol van batterij in uw centraal verwarmingssysteem. Energie uit alternatieve energiebronnen wordt erin opgeslagen onder de vorm van warm water en terug afgegeven wanneer nodig. In piekverbruikperioden wanneer deze hernieuwbare energiebronnen ontoereikend zijn, staat mazout klaar om over te nemen en behoudt u alle comfort.

Met zonne-energie

Zelfs in België is de combinatie mazout met zonne-energie voor de aanmaak van sanitair warm water een haalbare optie. In plaats van uw sanitair warm water met mazout te produceren schakelt u thermische zonnepanelen in. Reken op 1 m2 zonnepanelen per bewoner. De zon zorgt zo makkelijk voor de helft van uw sanitair warmwaterbehoefte. Eventueel kan u ook de zon inschakelen om het water van uw centrale verwarming voor te verwarmen. Het grootste voordeel haalt u uit een combinatie van thermische zonnepanelen met een condensatieketel op mazout. 

Met een warmtepomp

De keuze voor een warmtepomp kan overwogen worden bij een nieuwbouw of een grondige renovatie en wordt - voor een optimale verbruikskost -gekoppeld aan een mazoutinstallatie. Er bestaan verschillende types warmtepompen: lucht-lucht, luchtwater,grond-water. Een warmtepomp werkt als een koelkast, maar dan omgekeerd. In plaats van koude te genereren onttrekt de pomp warmte aan de lucht, de bodem of zelfs het grondwater. Met deze energie warmt u het water van uw centrale verwarming of uw sanitair water op. ’s Winters of als u veel warm water nodig hebt, springt mazout bij en verliest u geen comfort. 

Met houtverwarming

Een open haard of kachel, liefst met warmterecuperatie, zorgt voor een gezellige steunverwarming en bespaart daardoor stookolie. Twee opties zijn mogelijk : een kachel/open haard met warmterecuperatie (deze optie wordt vooral aangewend als steunverwarming in de tussenseizoenen of als ‘gezelligheids’verwarming) of een centrale verwarming met hout/pellets. Deze laatste is meestal van toepassing voor grote vermogens. Omwille van de hoge temperaturen (min. 60°C) is verwarmen op hout/pellets niet direct toepasbaar met vloerverwarming.

Meer informatie omtrent mazout gecombineerd met andere energieën, klik hier.

Wat schreef de Livios-redactie over energiebronnen?