Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Betafence Belgium NV en is dus niet geschreven door Livios.

Hoeveel kost mijn nieuwe tuinomheining?

Voor een hoogte van 1m22 ligt de prijs voor draad op rol tussen de 10 en 15 euro per lopende meter.

Foto: Betafence Belgium NV

Draadpanelen bieden in tegenstelling tot gaas op rol meer stevigheid op zichzelf.

Foto: Betafence Belgium NV

Gevulde wand. Voor een hoogte van 1m70 betaal je zo’n 155 euro per lopende meter (excl. stenen).

Foto: Betafence Belgium NV

Voor een composiet omheining van 1m80 hoog betaal je zo’n 140 euro per lopende meter.

Foto: Betafence Belgium NV

Op zoek naar een nieuwe tuinomheining? Dan spelen er zonder twijfel een aantal factoren een rol. Er zijn heel wat verschillende soorten omheining: draadomheining, houtomheiningen, beton, groenomheiningen en noem maar op. Een andere heel belangrijke factor is de prijs, want afhankelijk van het type omheining en het materiaal waaruit het vervaardigd is, verschillen de prijzen uiteraard. Benieuwd wat het prijskaartje is van uw favoriete omheining? Lees dan zeker verder.

Eerst en vooral maken we in dit artikel onderscheid tussen drie types omheining:

  • Draadgaas op rol
  • Draadpanelen
  • Privacyomheiningen

Alle prijzen die we hier meegeven, zijn richtprijzen per lopende meter, inclusief draad of panelen, toebehoren en BTW. Een indicatie van de plaatsingskosten geven we ook mee, maar deze zijn exclusief BTW. Hou er daarnaast ook rekening mee dat een omheining in veel gevallen minstens één poortje nodig heeft. Afhankelijk van de grootte en het type poort, gaat ook hierbij de prijs van uw project omhoog.

Prijsbepalers

Afhankelijk van enkele ‘prijsbepalers’, variëren de prijzen. Een eerste prijsbepaler is de hoogte. Logischerwijs hoe hoger de omheining, hoe hoger de prijs. Twee populaire hoogtes voor omheiningen zijn 1m23 en 1m73/1m83 hoog.

Volgens de dienst ruimtelijke ordening van de Vlaamse Overheid kunnen open afsluitingen (draad/draadgaas) zonder vergunning geplaatst worden tot 2m hoog. In de voortuin is een gesloten afsluiting zoals een muurtje vrijgesteld tot 1m hoog. In een zij- of achtertuin zijn binnen een straal van 30 meter van de woning gesloten afsluitingen vrijgesteld van vergunning. In andere gewesten kunnen de reglementeringen anders zijn, zeker controleren dus! Wij raden aan om toch bij het overwegen van een afsluiting de dienst ruimtelijke ordening van uw gemeente/stad te contacteren en de lokale reglementeringen te raadplegen.

Een andere ‘prijsbepaler’ is de stevigheid en vormvastheid van de omheining. De sterkte van de omheining hangt ook af van de grootte van de mazen en de dikte en kwaliteit van de gebruikte draden. Deze kwaliteit zal ook een invloed hebben op het prijskaartje.

Ook de kleur kan een prijsbepaler zijn. We spreken dan over minimale verschillen, rond de 1 à 2 euro per lopende meter.

Draad op rol: vanaf 10 euro per lopende meter

Tuingaas op rol is goedkoper dan draadpanelen of een gevulde wand. Voor een hoogte van 1m22 ligt de prijs tussen  de 10 à 15 euro per lopende meter, zonder bovenbuis. Ga je richting de 1m83, ligt de prijs tussen de 18 à 25 euro per lopende meter. Met bovenbuis is dit ongeveer 29 euro per lopende meter voor een hoogte van 1m83.

Het is niet evident dit systeem zelf te installeren. In tegenstelling tot draadpanelen, heb je voor gaas op rol meer toebehoren nodig om het gaas optimaal opgespannen te krijgen. Een professional kan een draadomheining (gelast of geweven) perfect installeren.

Draadpanelen: vanaf 40 euro per lopende meter

Draadpanelen, zoals een Bekafor Classic , zijn eenvoudiger te plaatsen. De panelen bieden in tegenstelling tot gaas op rol meer stevigheid op zichzelf. Voor deze kwaliteit ligt het prijskaartje natuurlijk wel ietsje hoger. Voor een standaard draadomheining van 1m23 betaal je om en bij de 40 euro, voor een hoogte van 1m73 betaal je zo’n 55 euro. Daarnaast heb je de mogelijkheid om deze panelen op de vullen met bijvoorbeeld houten of PVC-latten, dan loopt de prijs op tot ongeveer het dubbele.

Privacyomheiningen

Er zijn heel wat verschillende soorten privacyomheiningen. Een eerste optie is een gevulde wand, zoals de Zenturo Super . Voor een hoogte van 1m70 betaal je zo’n 155 euro per lopende meter (excl. stenen), voor 2m betaal je zo’n 175 euro per lopende meter (excl. stenen). De prijs van de stenen is afhankelijk van het type steen, lavastenen kosten ongeveer 30 euro per lopende meter.   

Een andere mogelijkheid is een omheining met panelen/paneelplaten, zoals de HoriZen privacyomheining . Voor een composiet omheining van  1m80 hoog betaal je zo’n 140 euro. Voor een zelfde omheining in aluminium leg je zo’n 250 euro neer per lopende meter. In laminaat heb je een privacyomheining vanaf 250 euro per lopende meter.

Totaalsom

Met al deze informatie kan je beginnen rekenen wat de totaalkost van je project is. Hier even een voorbeeld hoe je de totaalsom best berekent.

Soms is er na het bouwen van je nieuwe woning helaas niet heel veel budget meer over, dus kies je om te starten voor een omheining die bestaat uit gaas op rol. Dat gaas zorgt ervoor dat je tuin afgebakend is, en de kinderen en de hond veilig kunnen spelen in de tuin. Jullie kiezen voor een draadgaas van 1m83 hoog en hebben een tuingrens van zo’n 40m lang.    

  • Draadgaas op rol (inclusief BTW, palen en toebehoren) kost zo’n 20 euro per lopende meter, d.w.z. voor een tuingrens van 40m is dat zo’n 800 euro.
  • Plaatsing van een professional kost voor draadgaas zo’n 12 euro per lopende meter voor draadgaas op rol. Dat wordt dus 480 euro + 21% BTW = 580,80 euro.

Voor de omheining, geplaatst door een vakman, betaal je dus min of meer 1380,80 euro. Wens je nog een poortje toe te voegen aan je project? Daar tel je gemiddeld zo’n 420 euro voor neer (voor een poortje van 1m breed en 1m80 hoog), wat zorgt voor een totaal van 1800,80 euro voor je project.

Toch extra budget gevonden voor een draadpaneel? Dan ziet de berekening er zo uit:

  • Draadpanelen (inclusief BTW, palen en toebehoren) kosten zo’n 55 euro per lopende meter voor een hoogte van 1m73. Voor een tuingrens van 40m betaal je dus zo’n 2200 euro.
  • Plaatsing vdoor een vakman kost voor draadpanelen zo’n 20 euro per lopende meter. Dat wordt dus 800 euro + 21% BTW = 968 euro.

Je betaalt dus zo’n 3168 euro voor je project indien je een vakman inschakelt, de doe-het-zelvers betalen ongeveer 2200 euro.

Hou er steeds rekening mee dat het hier om richtprijzen gaat. Informeer je en let zeker op het materiaal, want er bestaan heel wat verschillen in kwaliteit.

Wat schreef de Livios-redactie over tuinafsluiting?