Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Betafence Belgium NV en is dus niet geschreven door Livios.

Maak van jouw tuin een topper met deze tips!

Olivier Standaert

Foto: Betafence Belgium NV

Hoe kies je de juiste afsluiting voor je tuin? Want een stadstuin vraagt om een andere aanpak dan een rustige verkaveling. Kies je voor een draad met klimop of een schanskorf? En welke kleur past het best bij jouw woning? Tuin- en landschapsarchitect Olivier Standaert leidt je doorheen het Betafencegamma naar dé ideale oplossing!

"Vraag je eerst af wat je precies van je omheining verwacht", begint Olivier Standaert. "Wil je privacy? Of net een bepaald mooi uitzicht behouden? Als je je verlanglijstje rond hebt, is het kwestie om binnen die opties een afsluiting te kiezen die zo goed mogelijk aansluit met omgeving, woning én tuin." Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe stem je bijvoorbeeld kleur en materiaal daarop af? Olivier Standaert brengt redding.

Aangepast aan de setting
"Een afsluiting moet landschappelijk verantwoord zijn. Wat ik daarmee bedoel? Dat ze is aangepast aan de setting: landelijk of stedelijk. Als je in een mooi landschap woont, laat je tuin hier dan in overlopen. En omgekeerd. Hou de impact van je omheining zo klein mogelijk. Met de sobere Ursusdraad bijvoorbeeld, verkrijgbaar in verschillende hoogtes."

Antraciet gaat op in de omgeving
"Als je draadafsluiting niet mag opvallen - omdat ze bijvoorbeeld puur voor de veiligheid dient - kies dan voor een donkere kleur", adviseert Olivier Standaert. "Antraciet gaat helemaal op in de omgeving. Pantanet tuingaas op rol, Bekafor Classic of de Zenturo paneelafrastering zijn voor deze toepassingen een elegante oplossing."

Buiten wordt binnen
Over naar de bouwstijl van je woning. "Onze architectuur verandert snel en ingrijpend. Ramen en glaspartijen worden steeds groter. Daardoor wordt de buitenruimte als het ware een onderdeel van je interieur. De nieuwe materialen en strakke bouwvormen vragen om aangepaste afsluitingen. Betafence speelt in op die evolutie met een uitgebreid gamma creatieve oplossingen in actuele tinten en vormen."

Mag het ook mooi zijn?
"Een afsluiting kan dan ook een esthetische meerwaarde zijn voor je tuin én woning. Met een strakke Pantanet draad, Bekafor Classic of Zenturo paneel creëer je een veilige omgeving zonder die visueel af te sluiten. Er is een doorzicht, maar het materiaal zelf is duidelijk aanwezig."

Tips voor een gezellig terras
En zo zijn we bij de hoofdrolspeler aanbeland: de tuin zelf. "Tot nu toe heb ik het alleen gehad over omheining als afbakening, maar je kan ze ook gebruiken ín je tuin. Laat een draad met klimop als haag op een paar plekken terugkeren en je hele ontwerp wordt een pak rustiger. Of herhaal je omheining aan je terras. Zo creëer je privacy en eenheid. Je terras is op slag windvrij en heel wat gezelliger!"

Dubbele haag
"Vaak is een klimophaag de ideale oplossing. Klimop die op een Plasitordraad met bovenbuis klimt, zorgt vlug voor een wintergroene haag." Kan je zolang niet wachten? "Dan zijn schanskorven met een vulling uit keien een mooi alternatief. Als je voldoende ruimte hebt, overweeg dan om de draadafsluiting in een dubbele haag te integreren. Zo is alles perfect beschermd."

De juiste poort maakt het af
Olivier Standaert sluit af met enkele nuttige tips over poorten. "Stem de breedte af op de toepassing. Moet je er vlot door kunnen met een grasmachine? Of heb je meer ruimte nodig voor grotere machines? Bij grotere tuinen is het trouwens aangewezen een poort in de omheining te integreren. Plaats ze iets dieper dan de aanpalende straat. Zo kan je eerst je wagen of machine parkeren op het terrein vóór je de poort opent", besluit Olivier Standaert.

Win je afrastering!
Nu je weet wat er allemaal mogelijk is, kan je eraan beginnen! Betafence geeft jou dankzij hun Batibouwactie - die loopt tot 20/12/2013 - de kans om je tuinafrastering terug te winnen! Nieuwsgierig?

Wat schreef de Livios-redactie over tuinaanleg?