Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Gamma Belgie en is dus niet geschreven door Livios.

Kan je interieur een nieuwe look gebruiken? Zo geef je je binnendeuren een make-over

Om vlekken te vermijden, bedek je de vloer best met krantenpapier.

Foto: Gamma Belgie

Zijn je kozijnen afgewerkt? Laat alles goed drogen voor je de deur weer in de scharnieren hangt.

Foto: Gamma Belgie

Kunnen je binnendeuren wel een nieuwe kleur gebruiken? Dan heb je heel wat materialen en gereedschap nodig. Om te beginnen schaf je best de nodige grondverf, lakverf, ammoniak en een pot plamuursel aan. Hou in de voorbereidende fase ook zeker wat schuurpapier, afplaktape, je verfkrabber, plamuurmes en schroevendraaier bij de hand. Tijdens het verven komen je verfkwast- of roller, verfbak en roerhout natuurlijk van pas. En vergeet je stofmasker en handschoenen niet! Alles in de aanslag? Dan kan je eraan beginnen.

Bereid je goed voor
Voor je begint te schuren en plamuren, haal je je deur best uit de scharnieren. Je kan ze ook laten hangen, maar zorg dan dat je de vloer goed beschermt. Om vlekken te vermijden, kan je hem bedekken met krantenpapier. Heb je je werkhandschoenen aangetrokken en je stofmasker opgezet? Dan moet je alleen nog zorgen dat je de ruimte goed ventileert voor je aan de slag kan gaan. Ben je zover? Ontvet om te beginnen je deur met een mengsel van water en ammoniak. Daarna kan je de oude verf of lak opschuren met schuurpapier. Deur geschuurd? Haal dan het stof en de andere vuilresten van je deur af.

Begin met de deur…
Heb je op voorhand de deur uit de scharnieren gehaald? Leg hem dan neer op een schraag of oude tafel. Zo zorg je dat je zeker overal goed bij kan. Ligt je deur klaar? Breng dan eerst een laag grondverf aan. Daarmee zorg je ervoor dat de verf goed hecht. Roer de verf daarna goed om met een roerhout tot je een egale massa krijgt. Breng enkele lagen lakverf op de deur aan met je verfkwast of -roller. Heeft je deur houtnerven? Dan verf je best met de richting van de nerven mee.

… en eindig met de kozijnen
Heb je je deur geverfd en gelakt? Dan is het tijd om de kozijnen onder handen te nemen. Plak eerst de randen zo goed en recht mogelijk af met afplaktape. Dat is nodig om vlekken op de muur of grond te voorkomen. Klaar om je kozijnen te verven? Sop je verfrol dan in de verf, maar rol hem eerst een paar keer tegen de rand van de verfbak voor je de verf uitsmeert. Zo vermijd je druppels en gaat je deur achteraf niet klemmen. Heb je je kozijnen ook afgewerkt? Laat dan alles goed drogen voor je de deur weer in de scharnieren hangt. Daarna kan je je deur weer gebruiken als voorheen.

Wat schreef de Livios-redactie over binnendeuren en trappen?