Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Bostoen en is dus niet geschreven door Livios.

Energievriendelijk, dé essentie van passief!

Energievriendelijk, de essentie van passief!

Foto: Bostoen

Bij een duurzame woning zijn het E-peil en de netto-energiebehoefte (kWh/m2j) voor verwarming belangrijke indicatoren.

Het E-peil staat voor de energieprestatie van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe lager de energiefactuur van je woning. De netto-energiebehoefte voor verwarming geeft aan hoeveel warmte er per jaar uit je woning verloren gaat. Hoe lager dit getal, hoe beter de warmte binnen blijft. Dit zorgt voor meer comfort met een beperkte energiefactuur. De wetgeving laat woningen met een warmteverlies tot 70 kWh/m²j toe. In een passiefhuis wordt dit warmteverlies beperkt tot 15 kWh/m²j waardoor er veel efficiënter kan verwarmd worden.

Een BEN-woning is een Bijna Energie Neutrale woning. Deze hebben een maximaal E30-peil. In 2020 moet elke nieuwbouw aan de BEN-norm voldoen. Daarnaast moeten ze ook voldoen aan een netto-energiebehoefte van maximum 70kWh/m2j. Om met dit hoge warmteverlies aan het E30-peil van BEN-woningen te geraken kan je sterk inzetten op hernieuwbare energie of, zoals Bostoen doet, eerst inzetten op een doorgedreven isolatie waarna je voor die kleine resterende energie slechts een heel klein deel hernieuwbare energie nodig hebt om aan de lage energiefactuur van een E30 woning te komen.

Dit is exact wat een passiefhuis doet. Door de lage netto-energiebehoefte van maximum 15 kWh/m2j kan met een beperkte investering in hernieuwbare energie al een E-peil lager dan 30 worden behaald. Vele van de Bostoenhuizen behalen zelfs een E-peil tot E0 waardoor ze geen energiefactuur meer hebben voor verwarming of sanitair warm water. Met een kleine energiezuinige warmtepomp en een 20-tal PV-panelen hebben de meeste van onze Bostoenhuizen zelfs totaal geen energiefactuur meer. 0 kWh op de teller, 0 euro op de maandelijkse afrekening van gas of elektriciteit. En een maximale premie van de netbeheerder door het behalen van een heel gunstig E-peil.

Wie duurzaam wilt bouwen kiest dus het best voor een passiefhuis. Met meer dan 40 jaar ervaring en 400 opgeleverde BEN-woningen en 300 gecertificeerde passiefhuizen is Bostoen de ideale partner voor al je energievriendelijke bouwdromen. Ontdek alles en meer op www.bostoen.be

Wat schreef de Livios-redactie over bouwen?