Dit partnerbericht werd gepubliceerd door gas.be en is dus niet geschreven door Livios.

Verwarmen met gas? Zo kan het nóg efficiënter!

Een condensatieketel op aardgas is met voorsprong de populairste keuze bij nieuwbouw en renovatie.

Foto: gas.be

Een hybride systeem is een combinatie van een condensatieketel op aardgas met een warmtepomp.

Foto: gas.be

Naast de klassieke warmtepompen op elektriciteit zijn er ook warmtepompen op aardgas.

Foto: gas.be

Een condensatieketel op aardgas blijft met voorsprong de populairste keuze bij nieuwbouw en renovatie. Maar wist je dat er technieken zijn waarmee je nóg meer rendement haalt. Drie toppers om naar uit te kijken!

  1. Hybride ketel

Een hybride systeem bestaat uit een combinatie van een condensatieketel op aardgas met een warmtepomp. De condensatieketel vangt de vraag naar warmte op als de warmtepomp daar niet in slaagt, bijvoorbeeld op koude winterdagen. Op basis van de warmtevraag van jouw woning evalueert de intelligente regeling constant welke verwarmingsmethode – condensatieketel of warmtepomp – op dat moment het meest efficiënt is.

Iets voor jou? Dankzij het hybride systeem kan je zonder veel breek- en renovatiewerken snel omschakelen naar hernieuwbare energie voor je verwarming. Ontdek hier alle voordelen van hybride verwarming.

  1. Gasabsorptiewarmtepomp

Naast de klassieke warmtepompen op elektriciteit zijn er ook warmtepompen op aardgas. In plaats van een elektrische compressor gebruik je dan een gasbrander om de druk in het systeem te verhogen om de temperatuur te laten stijgen. Dat werkt een pak efficiënter, want bij de productie van elektriciteit gaat veel energie verloren.

Dat zit zo: aardgas is primaire energie, terwijl elektriciteit geproduceerd wordt in centrales. Om 1 kWh elektriciteit op te wekken, heb je 2,5 keer meer energie nodig dan bij aardgas. En dat merk je ook op je energiefactuur.

Iets voor jou? Een gasabsorptiewarmtepomp is vaak efficiënter dan een gewone warmtepomp. Zeker als je niet genoeg plaats hebt voor een grote PV-installatie; of in woningen met een wat grotere warmtevraag. Lees hier meer over de gaswarmtepomp.

  1. Brandstofcel

Maak kennis met het meest energie-efficiënte duo op de markt: de combinatie van een gascondensatieketel met een brandstofcelmodule. De brandstofcel splitst aardgas op in waterstof en CO2. Door de waterstof te laten reageren met zuurstof wordt er elektriciteit en warmte opgewekt voor je verwarming en sanitair warm water. Als de warmte van de brandstofcel niet volstaat, biedt de gascondensatieketel ondersteuning. Resultaat: je gasverbruik daalt met 40% ten opzichte van een klassieke gascondensatieketel.

Iets voor jou? De brandstofcel is de perfecte oplossing voor gezinnen zonder PV-panelen met een relatief hoge elektriciteitsvraag die willen snoeien in hun energiefactuur.

Heb je nog vragen over verwarmen met aardgas? Met deze handige tool vind je een installateur in jouw buurt!

Wat schreef de Livios-redactie over energiebronnen?