Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Belisol ramen en deuren en is dus niet geschreven door Livios.

Hoe vermijd je condens op je ramen?

Zwarte aluminium ramen

Foto: Belisol ramen en deuren

Zwarte aluminium ramen

Foto: Belisol ramen en deuren

Heb je ook last van condens op je ramen? Als je het wil aanpakken, dan moet je eerst en vooral de oorzaak vinden van de verhoogde luchtvochtigheid in je woning. Ramen- en deurenspecialist Belisol helpt je alvast op weg!

Stel jezelf volgende vragen:

  • Hoe wordt vochtproductie door koken en douchen afgevoerd?
  • Hoe wordt verse lucht aangevoerd?
  • Zijn er problemen met regendoorslag door de buitenmuur?
  • Hoeveel mensen wonen er in je huis?

Een gemiddeld huishouden van 4 personen produceert dagelijks ongeveer 12 liter vocht. Geen wonder dat het een effect heeft op de vochtigheid in je huis! Dat merk je aan de condens op de ramen ’s morgens, nadat je allemaal liters lucht hebt uitgeademd ’s nachts.

Dagelijks ventileren!

Belangrijk om condens en vochtproblemen in huis te vermijden is ventilatie. Let op, ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Een raam af en toe openzetten is goed om je woning te verluchten, maar het is geen oplossing op lange termijn voor vochtproblemen.

Te goed geïsoleerd?

Als je je woning onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet zich af op koude oppervlaktes. We isoleren onze woningen alsmaar beter. Dat is natuurlijk een goede zaak. Maar … daardoor is er wel minder natuurlijke ventilatie en dus meer condens.

Als je muren en dak van goede isolatie voorzien zijn, zijn de ramen meestal het koudste oppervlak. En condens slaat net aan op het koudste oppervlak. Perfect geïsoleerde ramen van Belisol, met dubbele, driedubbele of superisolerende beglazing beslaan echter niet aan de binnenkant maar wel aan de buitenkant. Geen last meer van vervelende druppels op je raam!

Mechanische of natuurlijke ventilatie

Aangezien af en toe een raam openzetten niet voldoende is, denk je best aan een ventilatiesysteem. Dan zijn er 2 mogelijkheden, die je best combineert:

  1. Mechanische ventilatie: Wil je zeker zijn dat je woning voortdurend wordt geventileerd, dan installeer je een mechanisch ventilatiesysteem. Sinds 2006 is dit trouwens verplicht in nieuwbouwwoningen.
  2. Natuurlijke ventilatie: Zorg daarnaast voor voldoende natuurlijke ventilatie door in elke ruimte van je woning roosters te plaatsen. Onder binnendeuren moet bovendien verplicht een opening zijn, zodat er continue een natuurlijke luchtdoorstroming in huis is.

    Wil je graag advies op maat van je huis? Goede raad voor je ramen krijg je van je Belisol-adviseur!

Batibouw: Paleis 4 - stand 216

Wat schreef de Livios-redactie over ramen en deuren?