Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Fluvius en is dus niet geschreven door Livios.

7 mythes over isoleren doorprikt

Foto: Fluvius

Kan je te dik isoleren? en is harde isolatie beter dan zachte? We doorprikken deze en nog vijf andere isolatie-mythes voor jou.

Mythe 1: Je kunt je woning te veel isoleren.
Hoewel je vanaf een bepaalde dikte minder effect hebt van extra isolatie, kun je in principe niet over-isoleren. Slecht isoleren kan wel. Let er dus op dat je isolatie juist en luchtdicht aanbrengt om warmteverlies, condensatie en schimmel te vermijden.

Mythe 2: Dagelijks verluchten werkt net zo goed als een ventilatiesysteem
Goed isoleren maakt je huis luchtdicht, dus moet je de vochtige en vervuilde lucht in huis voortdurend vervangen door verse buitenlucht. Eventjes de ramen openen is daarvoor onvoldoende.

Mythe 3: Zachte isolatie is beter dan harde
Hoe goed een materiaal isoleert heeft niets te maken met de vorm of vastheid, maar hoe goed het warmte geleidt. Het is daarbij best mogelijk dat een hard materiaal minder warmte geleidt dan een dik en wollig.

Mythe 4: Isoleren dient enkel voor als het koud is
Isolatie houdt warmte tegen, in beide richtingen. Dat betekent dat je woning in de winter lekker warm blijft en in de zomer lekker koel.

Mythe 5: Isoleren kan je makkelijk zelf
Voor dakisolatie geldt deze stelling wel. Je krijgt er zelfs een premie voor. Andere isolatiemethodes, zoals vloer- of muurisolatie, zijn veel complexer en laat je best over aan een erkend vakman.

Mythe 6: Isolatie maakt je huis vatbaarder voor brand
Niet alleen maakt isolatie een te klein percentage van je huis uit om een beduidende impact op het brandrisico te hebben, heel wat materialen zijn bovendien brandvertragend (bv. PUR en PIR) of helemaal niet brandbaar (glaswol, rotswol en cellenglas).

Mythe 7: Een bestaand huis isoleren heeft geen zin
Er bestaan heel wat manieren om te na-isoleren (vloeren, muren en daken) die een mooi verschil maken op je energieverbruik en je wooncomfort.

Wel, hoeveel van deze mythes geloofde jij? Ontdek hier hoe en wat je kunt BENOveren om ook energieverspilling in huis voorgoed naar het rijk der mythen te verbannen.

Meer partnerberichten van Fluvius

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??