Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Sibomat NV en is dus niet geschreven door Livios.

Opgelet! Renoveren is niet altijd de beste keuze …

Het eerste dilemma van elke bouwheer: kies ik voor nieuwbouw of renovatie?

Foto: Sibomat NV

Een gerenoveerde woning voldoet nooit aan dezelfde energie- en comforteisen als een nieuwbouw.

Foto: Sibomat NV

Onlangs verscheen er nog een massaal gedeelde oproep in de media om meer oude woningen af te breken en duurzaam opnieuw te bouwen.

Foto: Sibomat NV

Door de subsidies en het verlaagde btw-tarief lijkt renoveren in de ogen van veel kandidaat-bouwers de meest duurzame keuze. Maar klopt dat wel?

Het eerste dilemma van elke bouwheer: kies ik voor nieuwbouw of renovatie? Een cruciale keuze die je best zo doordacht mogelijk maakt. Wij helpen je de knoop doorhakken.

Renoveren biedt voordelen …
Laat ons eerlijk zijn, renoveren biedt enkele duidelijke voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je kan de werken spreiden in de tijd. Door gefaseerd te renoveren heb je meer budgettaire ruimte én kan je in je huis blijven wonen.
  • Je profiteert van allerhande subsidies, zoals de totaalrenovatiebonus en de premie voor een zonneboiler.
  • Je betaalt een lager btw-tarief van 6 % tegenover 21 % bij nieuwbouw.

… maar ook nadelen
Klinkt verleidelijk. Maar wacht met conclusies. We kijken ook even naar de nadelen:

  • Onverwachte extra kosten: het totale kostenplaatje ligt nagenoeg altijd hoger dan verwacht. Denk aan vochtproblemen, een zwakke fundering of de leidingen die plots vernieuwd moeten worden.
  • Beperkte isolatiemogelijkheden: een gerenoveerde woning voldoet nooit aan dezelfde energie- en comforteisen als een nieuwbouw. De luchtdichtheid laat te wensen over en koudebruggen zijn niet of nauwelijks weg te werken, waardoor de isolerende schil altijd zwakke plekken vertoont.
  • Onduidelijke prijsafspraken: probeer maar eens een aannemer te vinden die jouw renovatie tegen een vooraf afgesproken prijs wil uitvoeren. De kans is klein dat je iemand vindt. Logisch, want de aannemer neemt liever geen risico’s.

Is er een alternatief?
Absoluut: afbreken en opnieuw bouwen! Dat beseffen ook steeds meer architecten. Onlangs verscheen er nog een massaal gedeelde oproep in de media om meer oude woningen af te breken en duurzaam opnieuw te bouwen.

Zie jij dat wel zitten? Denk dan eens aan Sibomat. Wij bouwen voor jou de meest duurzame woning volgens de standaarden van vandaag én morgen. Je geniet absolute prijszekerheid en beperkt dubbele kosten zoals huishuur tot een minimum. Met dank aan de uitzonderlijk snelle bouwtermijn van 4 tot 6 maanden!

Bouw ook met Sibomat
Ben jij de volgende tevreden klant? Vraag naar referenties bij jou in de buurt of bezoek een van onze kijkwoningen. Ben je dan nog geïnteresseerd? Dan bouwen wij je huis!


Wat schreef de Livios-redactie over bouwtechnieken?