Dit partnerbericht werd gepubliceerd door De Saegher Steenfabrieken en is dus niet geschreven door Livios.

Kleiklinkers: wanneer je toch moet reinigen

Kleiklinkers zijn een natuurlijk gebakken product dat nauwelijks onderhoud vraagt. Daar waar de klinkers vochtig en uit het zonlicht liggen, kunnen de voegen sneller groen worden en kan algenvorming ontstaan. Hoe begin je eraan? 

Kleiklinkers reinigen...

Op zich is dit niet erg, aangezien je kleiklinkers met aardig wat middelen kan onderhouden. De ingebakken kleur is immers een blijvend gegeven. Een mengeling van javel, zout en water werkt heel goed. Na deze behandeling kan je het groen gewoon afvegen met een borstel. Maar er bestaan ook 100% biologisch afbreekbare producten die de algen afbreken en niet schadelijk zijn voor het groen in je tuin.

Je kan ook de hogedrukreiniger gebruiken. In tegenstelling tot vele bestratingsproducten wordt de textuur van een kleiklinker niet aangetast door het gebruik hiervan. Na deze behandeling kan het wel zijn dat je opnieuw een voegvulling moet gebruiken.

...of preventief werken?

Of je werkt preventief door de kleiklinkers in te wassen met een mortelpap. Dit is een mengeling van zand, cement (best P32,5) en water. Verschillende fabrikanten bieden deze voegvulling voorverpakt aan. Bij het inwassen met een mortelpap hou je best ook een rolkuismachine bij de hand om de kleiklinkers opnieuw proper te wassen. Vergeet na deze de onkruidgroei tussen de klinkers en geniet voortaan van je terras en tuin zonder onderhoudzorgen!

Meer info? www.desaegher.be

Meer partnerberichten van De Saegher Steenfabrieken


Wat schreef de Livios-redactie over tuinaanleg?