Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door RENSON Sunprotection en is dus niet geschreven door Livios.

Ontdek 5 tips voor de perfecte doekkeuze van je screens

RENSON - Fixscreen

Foto: RENSON Sunprotection

RENSON - Fixscreen

Foto: RENSON Sunprotection

1. Doorkijk naar buiten en lichtdoorlatendheid

Een eerste belangrijke beslissingsfactor is de mate waarin natuurlijk licht naar binnengelaten wordt, het contact met de omgeving behouden blijft en verblinding vermeden wordt. Verschillende elementen spelen hier een rol.
Glasvezeldoek is de ideale keuze om transparantie en lichtdoorlatendheid te behouden. Ook polyesterdoek kan hier een oplossing bieden. Hierbij is de openheid, of ruimte tussen de geweven draden, van groot belang: hoe meer openheid, hoe meer doorkijk naar buiten.

2. Natuurlijke of synthetische look

Een belangrijke factor bij keuze tussen glasvezeldoek en polyesterdoek is het uitzicht. Glasvezeldoek wordt geweven van glasvezeldraden die omhuld worden door een versterkende synthetische laag. De natuurlijke look blijft hierbij behouden terwijl polyesterdoek eerder “synthetisch” oogt. Glasvezeldoek is een soepel doek met een strakke doekspanning, hierdoor ontstaat minder kans op rimpelvorming.

3. Warmte weren

Een heel belangrijke functie van doekzonwering is het weren van warmte. Het meest efficiënte doek om dit te verwezenlijken met behoud van een goede doorkijk naar buiten is glasvezeldoek. Met dit type doek kan tot 95% van de zonne-energie geweerd worden bij buitenmontage.
Ook polyesterdoek kan een oplossing bieden. In dit geval kies je best voor een doek met kleine openheid. De doorkijk naar buiten zal hierdoor echter verminderen.


4. Kleur: functioneel en esthetisch

De verschillende types doek bestaan in een ruim kleurengamma. De keuze wordt vaak ingegeven door een esthetische voorkeur. Het functionele mag echter niet uit het oog verloren worden. 
De kleur speelt een belangrijke rol bij transparantie en lichtdoorlatendheid. Donkere doeken bieden een betere doorkijk naar buiten.
Licht- en warmtestralen worden ook geabsorbeerd, terwijl deze bij Lichtere doeken gereflecteerd worden.

5. Toepassing

Afhankelijk van de locatie van uw doekzonwering kan een ander type doek gekozen worden.
Voor ruimtes die volledig verduisterd moeten worden, zoals de slaapkamer, bestaat de mogelijkheid om volledig verduisterend doek te gebruiken. In combinatie meteen een rits systeem waardoor het doek aan de zijkanten vast zit, wordt een fraaie verduistering gerealiseerd.
Voor vrijstaande toepassingen, onder een bestaande constructie of terrasoverkapping, is glasvezeldoek de beste keuze. Dit doek kan bovendien voorzien worden van geïntegreerde transparante crystalvensters.

Meer info op www.renson-sunprotection.be

Wat schreef de Livios-redactie over rolluiken en zonwering?