Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Dovy Keukens en is dus niet geschreven door Livios.

Fineer eik krijgt een ruw kantje

Hout is terug trendy. Tegenwoordig kiest men meer en meer voor fineer eik.

Foto: Dovy Keukens

Een keuken in eik is en blijft een tijdloze klassieker. Maar tegenwoordig kiest men meer en meer voor fineer eik. En niet enkel omwille van het prijsverschil want fineer eik heeft immers nog andere troeven.

Eik en fineer eik: het verschil

Eik wordt al eeuwenlang gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen, onder andere voor (keuken)meubelen, omwille van zijn sterkte, taaiheid en hardheid. Eik is één van de meest duurzame houtsoorten. De kleur is lichtbruin en kan vernist worden, gebeitst of gelakt.

Fineer is een dun laagje hout dat gekleefd wordt op een meubelplaat. Op die manier kan een meubel veel goedkoper geproduceerd worden. Als het goed is gedaan, kunt u een meubel met fineer niet of nauwelijks onderscheiden van een meubel dat volledig uit massief hout bestaat. Het voordeel van fineer eik is niet alleen het verschil in prijs met massieve eik. Massief hout kan immers, onder invloed van wisselende luchtvochtigheid, krom trekken. Bij fineer is dat niet het geval omdat het hout gekleefd is op een stabiele meubelplaat.

Scarved oak

Dovy is trendsetter in de sector en steeds op zoek naar nieuwigheden. Vandaar dat nu 'scarved oak' zijn intrede gedaan heeft in het gamma. 'Scarved oak' is een techniek die wordt toegepast op fineer eik en dit op alle kleuren in het gamma, zowel bij gebeitste kleuren als bij gelakte kleuren. Bij het toepassen van de 'scarved oak' techniek worden er horizontale markeringen aangebracht over de verticale houtstructuur. De markeringen zijn een soort van lichte zaagsneden of groefjes die zichtbaar maar praktisch niet voelbaar zijn. Deze bewerking geeft de keukendeur een verweerd uitzicht, eerder een verouderde indruk maar dat staat heel chic in zowel een landelijke keuken als een moderne keuken.

Wat schreef de Livios-redactie over keuken?