Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Build Your Home en is dus niet geschreven door Livios.

Waar voor je geld: 5 tips voor een budgetvriendelijke tuin

De tuinexpert houdt rekening met zowel je wensen als je budget. En hij werkt volgens een plan.

Foto: Build Your Home

Het afwerken van je oprit en terras vormen de duurste kosten rondom het huis.

Foto: Build Your Home

Wat als het budget nog niet toelaat om de tuin van je dromen te realiseren? Met deze vijf tips geniet je binnen de kortste keren toch van je tuin en terras.

1. Plan met de hulp van een tuinexpert

Nattevingerwerk is geen goed idee bij het uitdenken van je tuin. Schakel daarom een tuinarchitect of -aannemer in. Hecht je extra belang aan privacy en een praktische indeling? De tuinexpert houdt rekening met zowel je wensen als je budget. En belangrijker: hij werkt volgens een plan, ook al kan je niet meteen voor je droomtuin gaan. Zoek je toevallig iemand? Neem een kijkje in de database van Build Your Home en vind een vakman in jouw buurt.

2. Temporiseer en recycleer

Het afwerken van je oprit en terras vormen de duurste kosten rondom het huis. Gelukkig kom je al een heel eind met een mooie grindsoort, stabilisatiematten en leuke boorden. Let wel: stabilisatiematten zijn niet goedkoop. Gebruik ze daarom alleen op plekken met veel verloop. Je kan ze nadien eventueel hergebruiken voor wandelpaadjes in je tuin. Deze matten zijn trouwens niet voor elke grindsoort vereist.

3. Gebruik je verbeelding

Moet je een aantal hoogteverschillen overbruggen in je tuin? Dan zijn keerwanden de mooiste oplossing. Maar ze komen ook met een duurder prijskaartje. Een goedkopere oplossing: klassieke betonplaten. Ze zijn ook gemakkelijk zelf te plaatsen en weg te werken achter een gordijn van beplanting.

4. Bouw je omheining uit

Budgetmatig is het interessant om eerst zelf een goedkopere omheining te plaatsen met houten palen en afrolbare draad. Zet om de twee à drie meter een paal in de grond en span hier je draad tegen. Achteraf kan je hier eventueel een groene haag voor plaatsen, bijvoorbeeld een beukenhaag. Of vervang je de draad door een duurdere en stevigere omheining.

5. Spring creatief om met tuinverlichting

Ook verlichting, tot slot, kan je gerust gefaseerd aanpakken. Voorzie indien mogelijk wachtkabels om op een later moment je definitieve verlichting aan te brengen in en rondom je tuin. In tussentijd kan je bijvoorbeeld werken met tuinverlichting op zonne-energie.

Meer bouw- en verbouwadvies nodig?

Naast onze uitgebreide database van meer dan 14.000 sociaal en fiscaal gezonde vakmannen, vind je op Build Your Home uitgebreide info terug over (ver)bouwen, bouwpartners en de bijhorende financiële voordelen. Veel succes met jouw project!

Wat schreef de Livios-redactie over tuinaanleg?