Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Lambrechts NV en is dus niet geschreven door Livios.

De perfecte inloopdouche? Kies de juiste materialen!

Voor een spatwatervrije inloopdouche is een breedte van minimum 120 cm een aanrader.

Foto: Lambrechts NV

Bij Lambrechts vind je douchebakken in acryl, quaryl, composiet en plaatstaal.

Foto: Lambrechts NV

Met wandpanelen creëer je een naadloze douche. Gedaan met verkleurde voegen.

Foto: Lambrechts NV

"Onze materialen voor douchevloeren zijn van nature antislip of beschikbaar in een antislip-versie."

Foto: Lambrechts NV

Voor de stabiliteit van de glazen wand in je inloopdouche raadt Lambrechts een dikte van 8 mm aan.

Foto: Lambrechts NV

Is je badkamer aan vernieuwing toe en zou je graag je bad vervangen door een praktische inloopdouche? Dan heb je keuze uit heel wat materialen voor je douchebak en -wanden. Dave Kiek, sanitairexpert bij Lambrechts, wijst op de belangrijkste aandachtspunten! 

Heel wat verbouwers willen hun badkamer ombouwen naar een meer praktische ruimte met inloopdouche. Dat merken ze ook in de toonzaal van Lambrechts. “De inloopdouche is hier één van de meest besproken onderwerpen”, vertelt Dave Kiek, Categorymanager Sanitary materials. “Om jaren te genieten van je douche, maak je daarom ook best meteen de juiste keuzes. En dat start met de correcte afmetingen.” 

Minimum 1m20 breed

Om een inloopdouche spatwatervrij te krijgen, raadt Dave een breedte aan van minimum 120 cm. “Een goede tip is om een douchebak van 180 cm te combineren met een douchescherm van 120 cm. Zo loopt eventueel opspattend water altijd terug naar de sifon en hoef je de vloer niet telkens te drogen of een badmat te leggen.” 

Acryl, quaryl, plaatstaal en composiet

Naast de afmetingen van je douche wijst Dave Kiek ook op het belang van je douchebak. “Daarvoor werken we het vaakst met acryl, quaryl, plaatstaal en composietmaterialen.” Elke soort heeft specifieke troeven en aandachtspunten: 

  • Acryl

“Dit kunststofmateriaal is relatief goedkoop, van nature slijtvast en niet vuilgevoelig. Bovendien heb je een enorme keuze aan designs. Wel is acryl relatief gevoelig voor krassen. Een tweede aandachtspunt: bij de plaatsing moet je acryl ondersteunen met de juiste poten om te voorkomen dat de bak beweegt.” Wil je je bad uitbreken en op die plaats je inloopdouche voorzien? “Hou er dan rekening mee dat je acryl niet in chape mag leggen! Je hebt dus altijd een opstapje.” 

  • Quaryl

“Het grootste verschil met acryl is vooral de samenstelling van het kunststofmateriaal waardoor het veel minder krasgevoelig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk is. Er is keuze in verschillende kleuren en designs, maar wel met een prijskaartje.” 

  • Plaatstaal

“Dit materiaal is haast onverwoestbaar”, vertelt Dave. “Plaatstaal is bestand tegen vuur, zuren, impact en zelfs schuren met een metalen borstel. Doordat er geen poriën in de toplaag zitten, is het erg hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Kies je voor plaatstaal, dan maak je trouwens ook een milieubewuste keuze. Het is namelijk 100 % recycleerbaar.” Het nadeel van dit materiaal? “Dat is de prijs. Plaatstaal is niet goedkoop. Ook heb je minder keuze in design.” 

  • Composiet

“Wat we bij Lambrechts het vaakst verkopen, zijn douchebakken uit composiet, zoals kunstmarmer en solid surface”, zegt Dave. “Deze materialen worden tijdens hun productieproces gegoten, waardoor je massieve bakken krijgt. Je kan ze probleemloos in de chape leggen zodat ze volledig gelijk met de vloer komen te liggen. Qua design, kleuren en oppervlaktestructuren heb je extreem veel keuze. Composiet is ook weinig of niet krasgevoelig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Handig: het materiaal voelt warm aan en neemt ook warmte op.” Zo hoef je nooit op een koude douchevloer te staan. En de prijs? “Composiet is duurder dan acryl, en meestal goedkoper dan plaatstaal.” 

Wandtegels beu?

Zoek je een alternatief voor de wandtegels in je bestaande badkamer? Ook daar heeft Lambrechts de perfecte oplossing voor. “We bieden wandpanelen uit onder andere acryl en composiet aan die je in één stuk kan plaatsen”, legt Dave uit. “Ofwel kleef je ze gewoon over je tegels heen. Ofwel kap je de tegels eerst af en verlijm je de platen rechtstreeks tegen de muur. Die hoef je niet eerst opnieuw te bezetten. Zo spaar je heel wat tijd uit.” 

Naadloze douche

Het grote voordeel ten opzichte van nieuwe tegels? “Met wandpanelen creëer je een naadloze douche. Gedaan met verkleurde voegen of zeepresten in elke naad. Een wandpaneel is zeer onderhoudsvriendelijk. Even vegen met een vochtige doek volstaat al. Bovendien kan je de kleur van je douchebak ook laten doorlopen op je wand. Dat geeft een heel strakke look. Liever een design in je wand? Dat kan. Van marmer- en betonlook tot Barcelona tiles, je vindt zeker iets naar je eigen stijl en budget!” 

Veiligheid voorop!

“Alle materialen die wij aanbieden voor douchevloeren zijn van nature antislip of beschikbaar in een antislip-versie”, vertelt Dave. Ook voor het glas van je inloopdouche heeft hij een belangrijke tip. “Wees je ervan bewust dat er veel verschil is in kwaliteit. Zo werken wij altijd met getemperd of gehard glas. Als er ooit een impact is met glasbreuk, breekt het glas in veilige kleine stukjes. Zo kan je je nooit bezeren aan uitstekende scherven. Bovendien bepaalt de dikte van het glas de stevigheid van je inloopdouche.” Ontdek hier nog meer tips voor een kindvriendelijke badkamer

Strak resultaat

Er zijn al glazen voor inloopdouches beschikbaar in diktes van 6 mm, maar Dave raadt 8 mm aan. “Puur voor de stabiliteit van je wand. Als je in het midden duwt van een wand van 6 mm zal het glas bewegen. Bij 8 mm heb je dat veel minder. Ga je naar een dikte van 10 mm, dan heb je zelfs geen bevestigingsbeugel meer nodig bovenaan het glas. Qua look geeft dat het strakste resultaat. De chromen glasprofielen zijn beschikbaar in chroom, zwart en diverse metaalkleuren. Zo kan je ze perfect afstemmen op je kraanwerk.” 

Meer weten?
Wil jij je badkamer optimaal inrichten? Of ben je er nog niet helemaal uit welke materiaalkeuze je moet maken? Maak een afspraak met een specialist van Lambrechts voor advies op maat, zij helpen je met veel plezier verder naar jouw droombadkamer. Of bezoek een van de Lambrechts-toonzalen voor meer badkamerinspiratie!

Wat schreef de Livios-redactie over badkamer?