Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door VEROZO - Rolluiken en Zonwering en is dus niet geschreven door Livios.

Een woning is meer dan enkel een zaak van energie

Recent reageerden  bouworganisaties in paniek over het invoeren van het  S-peil voor het energetisch bouwen vanaf 2018. Niet zozeer over het feit dat het S-peil wordt ingevoerd want dit was reeds vooraf aangekondigd. Maar vooral over het prijskaartje en de gevolgen  voor de bouwpraktijk waar de bouwprofessionelen niet op zouden voorbereid zijn.       

Compact bouwen

Het gevolg van het S-peil dat prioritair aandacht schenkt aan een goede energetische bouwschil is dat de architect enkel nog via compact bouwen de wettelijke eisen kan bereiken. Compact bouwen wordt evenwel eenzijdig geïnterpreteerd als het drastisch snoeien in de raamoppervlakte en een versterking van de opake isolatieschil waardoor het S-peil eis dan enkel kan worden bereikt.

Inboeten aan comfort ten voordele van energie?    

Vandaag vertoeven we 90% van onze tijd in woningen en gebouwen om er te wonen en te werken. Wetenschappelijke studies  tonen aan dat voldoende natuurlijk daglicht in onze leef-en werkruimtes essentieel is voor het menselijk bioritme en welbehagen. Minder raamoppervlakte gaan voorzien in nieuwbouw is dan ook niet de juiste keuze. De architect heeft dan wel zijn energetische plicht naar het S-peil volbracht maar de bouwheer is de pineut. Immers, een tekort aan voldoende daglicht betekent dat we overdag de kunstverlichting moeten gaan aanzetten en bovendien schaadt dit de gezondheid waarvoor we met zijn allen maatschappelijk ook meebetalen.

Het kan ook anders!

De uitdaging voor de architect is om de zon als energiebron doordacht in zijn concept te integreren om een aangenaam  thermisch en visueel comfort in de woning te voorzien. Bij ons wordt wordt veel aandacht besteed aan voldoende warmte comfort in de woning. Dit wordt nu vlugger bereikt door het toepassen van meer isolatie en luchtdichtheid, wat nog versterkt wordt met het S-peil. Maar deze bouwwijze heeft ook bijkomende neveneffecten die alsmaar belangrijker worden. Volgens de laatste REG-enquête 2017 heeft 1 op de 4 woningen nu al last van oververhitting, wat een slechter resultaat is dan in 2015.

Zonwering is een essentieel onderdeel in het bereiken van het S-peil nieuwbouw

Het is dan ook met reden dat buitenzonwering, die samengaat met natuurlijke ventilatie via nachtkoeling, in het S-peil vervat zit. Beweegbare buitenzonwering is een preventieve energiebesparende maatregel die (grote) raamoppervlakten met heldere beglazing (natuurlijk daglicht) georiënteerd op het  zuidoosten, zuiden en zuidwesten overdag zonder actieve koelingskost beschermt tegen de felle zonnewarmte terwijl deze toch nog voldoende daglicht  binnenlaat.

In tegenstelling tot vaste zonwerende constructies en materialen laat beweegbare buitenzonwering in koudere periodes in opgelaten positie de zoninstraling doorheen de ramen binnen. Zo kan de bewoner van de natuurlijke zonnewarmte binnenshuis genieten en daarbij nog eens extra energie besparen op verwarming en verlichting. Door het energetisch bouwen en verbouwen maakt zonwering naast de isolatie en luchtdichtheid essentieel deel uit van een duurzame moderne woning die tegelijk energiezuinig is én een gezond binnencomfort moet bieden.    

Klik hier voor meer info!

Wat schreef de Livios-redactie over rolluiken en zonwering?