Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Isolteam en is dus niet geschreven door Livios.

Waarom na-isoleren de beste investering is bij renovatie

Spouwmuurisolatie die wordt ingeblazen. Daarna vullen we de gaten terug op met voegmortel.

Foto: Isolteam

Een van de mogelijkheden om je dak te isoleren: isolatieplaten.

Foto: Isolteam

Gespoten PUR is de populairste vorm van vloerisolatie.

Foto: Isolteam

De beste investering die je kan doen in je woning? Na-isoleren! Het levert je een flinke besparing op je energiefactuur op én je hoeft de aankomende winter niet te vrezen. Wat je kan na-isoleren, lees je hier. 

  •  Na-isolatie van de spouwmuur

Vooral bij oudere woningen werd de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, niet geïsoleerd. Maar liefst 35 % van de warmte gaat verloren via een niet of onvoldoende geïsoleerde spouwmuur. Is de spouw geschikt voor na-isolatie, dan worden er gaten geboord in de gevel om isolatiemateriaal in de spouw te blazen. Achteraf worden die gaten gedicht en is er van de isolatiewerken niets meer te zien. 

Welk isolatiemateriaal het best bij je spouw past, laat je het best bepalen door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Er bestaan namelijk verschillende soorten spouwmuurisolatie, elk met hun eigen voor- en nadelen. Glaswol is de meest ecologische toepassing, maar ook rotswol of EPS-parels zijn mogelijke opties.

Benieuwd welk type spouwmuurisolatie het meest geschikt is voor jouw project? Isolteam zoekt het voor je uit.

  • Na-isolatie van de gevel

Is er geen spouw of is de spouwmuur niet geschikt voor isolatie, dan is gevelisolatie een optie. Dit kan op verschillende manieren en het levert je naast thermisch comfort ook een akoestisch voordeel op. Combineer gevelisolatie met een nieuwe gevelbekleding als crepi of gevelbepleistering, steenstrips of hout en geef je gevel meteen een nieuwe en frisse look.

Je kan de buitenmuur ook langs de binnenzijde isoleren. Bij een woning in houtskelet is het isoleren van de binnenmuur dé oplossing, de isolatie wordt dan tussen de houten stijlen aangebracht.

Er zijn verschillende manieren op vlak van gevelisolatie, laat je adviseren voor jouw situatie en ga voor een optimaal resultaat.

  • Na-isolatie van het dak

Vanaf 2015 is dakisolatie verplicht, maar is jouw dak vanaf 2020 niet of onvoldoende geïsoleerd, dan krijg je strafpunten toegekend en kan de woning onbewoonbaar verklaard worden. 30 % van de warmte gaat verloren via het dak, een goede dakisolatie is daarom niet overbodig. Daken kunnen zowel langs binnen als langs buiten geïsoleerd worden, langs buiten is dit wat complexer omdat de dakbedekking verwijderd moet worden om het isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. Isoleer je van binnenuit, dan blijft de dakbedekking onaangeroerd en geniet je ook van thermisch en akoestisch isolatiecomfort.

Er bestaan verschillende soorten dakisolatie. Isolatieplaten, gespoten isolatieschuim en isolatiedekens zijn de meest gebruikte toepassingen. Vergeet een lucht- en dampdichte afwerking niet en zorg voor de perfecte isolatie.

Wil je in orde zijn voor de Vlaamse dakisolatienorm in 2020? Ontvang een offerte op maat van jouw isolatieproject.

  • Na-isolatie van de vloeren

Als de bestaande vloeropbouw verwijderd is, kan de vloer met gespoten PUR of met vaste isolatiepanelen uit PUR, PIR, XPS of EPS geïsoleerd worden. Gespoten PUR zorgt voor isoleren en uitvullen in één beweging. 

Gaat het om de isolatie van de vloer tussen twee bewoonde ruimtes? Dan kies je best voor isolatiemateriaal met goede geluidswerende eigenschappen, zoals minerale wol of houtwol. Zo heb je minder warmteverlies en worden geluiden minder snel overgedragen.

Vloerisolatie kan ook geplaatst worden via de onderliggende kelder, dus na-isoleren in een afgewerkte woning is perfect mogelijk. De gemiddelde temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer is 11 °C, na vloerisolatie haal je makkelijk 20 °C. Het is dus zeker de moeite waard om de verschillende soorten vloerisolatie te bekijken.

Heb je geen ruimte onder de vloer, dan kan je die ook langs de bovenkant isoleren. Maar dat is een heel ander karwei. Je moet de vloer openbreken om de isolatie aan te brengen en de aanwezige leidingen maken het er niet makkelijker op.

  • Isolatiepremies, ook voor na-isolatie? 

Ja, voor verschillende vormen van na-isolatie zijn er allerlei premies. Natuurlijk moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om recht te hebben op financiële steun. Bovendien recupereer je de kosten voor na-isolatie na verloop van tijd in de vorm van een lagere energiefactuur. Doe een beroep op een isolatiespecialist en reken op het juiste advies, de beste materiaalkeuze en een correcte uitvoering. 

De isolatie-experten van Isolteam zorgen voor een uitstekende uitvoering van elk isolatieproject. Vraag nu advies op maat en ga goed geïsoleerd de winter in.

  

Wat schreef de Livios-redactie over verbouwen of renoveren?