Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Isolteam en is dus niet geschreven door Livios.

Waarom en wanneer is vloerisolatie nodig?

Gespoten PUR is de populairste methode omdat je de vloer meteen isoleert én uitvult. Win-win.

Foto: Isolteam

EPS vloerisolatieplaten zijn geschikt voor onder een draagvloer.

Foto: Isolteam

PUR-PIR isolatieplaten zijn drukvast en geschikt voor plaatsing boven een betonvloer.

Foto: Isolteam

De gemiddelde temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer op volle grond is 11°C. Bij een verluchte (kruip)kelder kan het kwik in de winter zelfs naar het vriespunt zakken. Dat heeft uiteraard een impact op de temperatuur in huis. Je vloer isoleren is dus de boodschap. Het levert je een mooie energiebesparing op. En dat is niet alles. We zetten het nut van vloerisolatie op een rijtje.

Verhoog het comfort

Een geïsoleerde vloer haalt gemakkelijk een temperatuur van 20°C. Daar kan je al eens met je kousen op lopen. Je hebt het ook gewoon warmer doordat je minder tocht aan je voeten en benen voelt. Kortom, een geïsoleerde vloer zorgt voor een aangenamer gevoel in huis.

Bespaar op energie

Een geïsoleerde vloer houdt 15 tot 20 procent meer warmte vast dan een niet-geïsoleerde vloer. Omgekeerd baant meer koude zich een weg naar boven door een niet-geïsoleerde vloer. Dat heeft als logisch gevolg dat je meer zal moeten verwarmen. En daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Wil je je niet laten verrassen door je energiefactuur, isoleer dan je vloer.

Scoor een premie

In 2019 geeft je distributienetbeheerder voor vloerisolatie nog een premie van 6 euro per m2. Daar zijn uiteraard enkele voorwaarden aan verbonden. Zo komen enkel vloeren op volle grond in aanmerking. Het gebruikte isolatiemateriaal moet daarnaast minstens 2,00 m2K/W bedragen en de vloerisolatie moet je laten plaatsen door een erkende aannemer.

Voorkom vocht en condensatie

Vloerisolatie vormt een efficiënte barrière tegen optrekkend vocht uit de kruipruimte onder de vloer. Op die manier vermijd je oppervlaktecondensatie, schimmels en zwammen in huis, zeker nu we het dak en de muren van onze woningen steeds beter isoleren.

Demp het geluid

Door je vloeren te isoleren, verhoog je het thermisch comfort, maar je verbetert ook het akoestisch comfort. Daar pluk jij de vruchten van, maar ook je dichtste buren. Om contactgeluiden te vermijden, kies je best voor een elastische, verende isolatielaag op de vloer.

Een noodzaak bij vloerverwarming

Verwarm je je woning met vloerverwarming. Dan kan je niet om vloerisolatie heen. De isolatie rond het buizensysteem zorgt er namelijk voor dat de warmte niet naar beneden afgegeven wordt in plaats van naar boven. Bovendien zal je vloerverwarming beter werken als ze goed geïsoleerd is. De vloerisolatie zorgt er immers voor dat de vloerverwarming sneller de gevraagde temperatuur bereikt. Zo bespaar je nog meer energie.

Isolteam is dé referentie voor vloerisolatie. Ontvang een offerte voor vloerisolatie.

Wat schreef de Livios-redactie over isolatie?