Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Isolteam en is dus niet geschreven door Livios.

Checklist: maak je woning klaar voor de Isolatienorm 2020

Isolteam maakt jouw dak in orde tegen 2020.

Foto: Isolteam

Begin 2015 voerde de Vlaamse overheid de Isolatienorm 2020 in. Die verplicht alle huiseigenaars om tegen 2020 het dak te isoleren van zowel woningen als huurwoningen die voor 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet. Op minder dan een half jaar van de deadline geven we je in 9 vragen mee hoe je je klaarstoomt voor 2020.

Vraag 1: Werd je woning vóór 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet?

Ja? In dit geval moet je dak geïsoleerd zijn tegen 1 januari 2020. Nieuwbouwwoningen die na 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet vallen buiten de regelgeving, want die hebben in principe een geldig energieprestatiecertificaat.

Vraag 2: Ligt je woning in Vlaanderen?

Dan is de dakisolatienorm 2020 verplicht. In Wallonië en Brussel geldt deze norm niet.

Vraag 3: Is je dak nog niet geïsoleerd?

Tijd voor actie! Begin 2020 moet je dak namelijk geïsoleerd zijn. Niet lukraak, maar volgens de opgelegde minimumnorm: een R-waarde (of isolatiewaarde) van 0,75 m2K/W. Dat komt overeen met een isolatielaag van 3 à 4 cm, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal.

Vraag 4: Hoe bereken je de R-waarde?

Zeer eenvoudig: in de winkel. Op de verpakking van elk isolatiemateriaal staat de lambdawaarde (symbool λ en uitgedrukt in W/mK). Gevonden? De R-waarde bekom je door de dikte van de isolatie (in meter) te delen door de lambdawaarde. In veel gevallen zal de Rd-waarde ook al vermeld staan op de verpakking.

Vraag 5: Hoe kies je de juiste isolatie?

In elk geval moet de R-waarde hoger zijn dan 0,75 m2K/W. Hoe hoger deze waarde, hoe beter je woning geïsoleerd is. Op lange termijn zal een hogere R-waarde je dus een besparing opleveren. Uiteraard zal je dan wat meer moeten investeren in je isolatie. Even je budget checken dus …

Vraag 6: Heb je een zolder en wordt die niet verwarmd of bewoond?

Dan geldt de Isolatienorm 2020 voor de isolatie van de zoldervloer. Ook hier is een R-waarde van 0,75 m2K/W het minimum. Je kan ook het plafond onder de zolder isoleren, maar die moet dan wel over het volledige plafond doorlopen.

Vraag 6: Verhuur je je woning?

De Isolatienorm 2020 geldt zowel voor de eigen woning als voor de woning(en) die je verhuurt. Uitzonderingen zijn studentenkamers of daken van minder dan 2 m2.

Vraag 7: Hoe bewijs je dat je voldoet aan de Isolatienorm 2020?

Dat kan op drie manieren: met het energieprestatiecertificaat (EPC), het postinterventiedossier of een bouwplan, lastenboek of factuur. Zorg dat je een van deze documenten kan voorleggen wanneer de wooncontroleur langskomt. Heb je ze niet? Voor 200 euro kan je je dakisolatie laten beoordelen door een energiedeskundige. 

Vraag 8: Loop ik een risico door niet te isoleren?

Jazeker! Het rechtstreekse gevolg is een hogere energiefactuur. Meer dan 30 procent van de warmte in je woning ontsnapt namelijk via het dak. Je nalatigheid voel je echter pas echt na de passage van de controleur. Die geeft strafpunten aan woningen en appartementen die niet in regel zijn met de dakisolatienorm. In het ergste geval wordt je woning ongeschikt verklaard. Naast een ongeïsoleerd dak, dreig je dan letterlijk zonder dak boven je hoofd komen te zitten.

Vraag 9: Wat met strafpunten?

De strafpunten zijn een soort waarschuwing. Ze geven je de tijd om de dakisolatie in orde te brengen. Vanaf 15 strafpunten is de kans groot dat je woning ongeschikt wordt verklaard. Je mag dan nog in je woning blijven wonen, maar het pand niet meer verhuren op het einde van de huurperiode. De bedoeling blijft evenwel dat je het dak zo snel mogelijk isoleert. Anders wordt je na 1 jaar een heffing opgelegd. Laat je dak dan zeker isoleren door isolatie-experten zoals Isolteam.

Ben je niet zeker of jouw dak al geïsoleerd is? Controleer eerst zelf je dakisolatie met deze handige doe-het-zelf tips

Wat schreef de Livios-redactie over isolatie?