Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Remeha en is dus niet geschreven door Livios.

Je badkamer verbouwen? Enkele aandachtspunten op een rij

Foto: Remeha

Bij een renovatie of nieuwbouwproject wordt vaak veel aandacht besteed aan de badkamer. Welke kranen verkies ik? Wens ik een inloopdouche met regenkop of enkel een bad? Deze keuzes bepalen jouw sanitair warmwaterverbruik aanzienlijk en net met de productie ervan wordt niet altijd rekening gehouden. Maar wanneer maak je de keuze tussen een combi verwarmingsinstallatie  (die zorgt voor zowel verwarming als sanitair warm water) of een solo verwarmingsketel in combinatie met een boiler? Hoe ga je van start om de juiste keuze te maken en waar moet je vooral rekening mee houden?

Wanneer enkel de badkamer(s) wordt aangepakt, is het belangrijk rekening te houden welke verwarmingsinstallatie je hebt. Deze bepaalt namelijk de hoeveelheid sanitair warm water die je op dat ogenblik maximaal kan produceren. Vraag hierbij advies aan jouw installateur.

Deze installatie kan een grote invloed hebben op de mogelijkheden die je hebt voor de renovatie. Wanneer blijkt dat jouw noden en wensen hoger liggen dan wat jouw installatie produceert, is het aan te raden een renovatie van jouw verwarmingsinstallatie te overwegen. Voor nieuwbouwprojecten of complete renovaties zal men vaak eerst kijken naar welke toestellen en wensen er zijn en daarop zal de verwarmingsinstallatie afgestemd worden.

Waarmee dien je rekening te houden bij de keuze van jouw verwarmingsinstallatie als het aankomt op de voorziening van sanitair warm water?

1. Aantal gebruikers

Allereerst zal het aantal personen die gebruik maken van de badkamer(s) bepalen hoeveel warm water je nodig hebt. Hoe meer personen de badkamer gebruiken, hoe meer sanitair warm water voorzien moet worden. Dit kan op verschillende tijdstippen zijn of kort opeenvolgend, ben je iemand die veel sport of niet? Indien je de sanitair warmwaterbehoefte kan schetsen, zal dit een grote win zijn in de bepaling van jouw verwarmingstoestel.

2. Aantal en type van verbruikspunten

Het aantal verbruikspunten dient in kaart gebracht te worden. Zijn er 2 badkamers en 1 keuken? Is er 1 badkamer en geïntegreerde wastafels in de slaapkamers? Deel jouw ruimtes in op basis van de sanitair warmwatervraag, waar en hoeveel sanitair warmwaterpunten zijn er?

Daarnaast is het type van verbruikspunten ook bepalend voor de hoeveelheid aan sanitair warm water jouw woning nodig heeft. Heb je een standaard badkamer met een standaard bad en standaard douchekop? Of heb je een regendouche en een bad met waterval? Of heb je besparende kranen? De standaard producten zullen een kleinere hoeveelheid water vragen dan de luxe versies waar op dezelfde tijd meer water kan voorzien worden.

Belangrijk is dat hoe meer sanitair warm water er op 1 plek voorzien moet worden hoe groter het “debiet” van de installatie dient te zijn en wat het vermogen van de installatie bepaalt. (debiet = de hoeveelheid water per tijdseenheid)

3. De gelijktijdigheid

Heb je 2 badkamers en een keuken in jouw woning en wensen jij en een van jouw kinderen op dezelfde tijd te douchen, dit zal een invloed hebben op de hoeveelheid sanitair warm water. Niet elk type installatie kan gelijktijdig gebruik van warm water op 2 verschillende plaatsen garanderen. Het debiet zal dus de keuze bepalen voor een combi verwarmingsketel of een solo ketel in combinatie met een boiler.

4. De afstand tussen technische ruimte en tapwaterpunten

Wat eveneens belangrijk is, is de afstand dat het sanitair warm water dient af te leggen tot aan de kranen, douche of bad. Indien je instant warm water wenst, is het niet ideaal dat deze 2 aan 2 uithoeken van het huis liggen. Hoe dichter zij in elkaars buurt staan, hoe sneller je warm water hebt. En hoe minder koud water je eerst gewoonweg verspilt.

Indien je een renovatie doorvoert en de verwarmingsinstallatie staat ver verwijderd van je tappunten, is het aan te raden voor een boilerformule te kiezen die dichter bij de badkamer of douche geplaatst kan worden in een eventuele berging. Met een boiler zijn de mogelijkheden van plaatsing makkelijker te veranderen dan een verwarmingsketel, waar je met schouwen, wettelijke bepalingen enz. rekening dient te houden.

5. De beschikbare ruimte

Naast de wensen die je hebt over sanitair warm water zijn de praktische zaken ook bepalend voor de keuze van jouw verwarmingsinstallatie. Indien er slechts een kleine technische ruimte is, zal er niet veel plaats zijn voor een grote boiler installatie en omgekeerd ook natuurlijk. Indien er veel ruimte beschikbaar is, kan er eventueel een boiler geïnstalleerd worden.

What's next?

Nu heb je de verschillende punten nauwlettend bekeken en wens je aan de slag te gaan. Raadpleeg steeds een verwarmingsexpert. Leg hem jouw wensen en behoeften voor, hij kan je begeleiden naar de meest uitgewezen installatie. Hij zal op meest accurate wijze bepalen wat het vereiste vermogen is om jouw debiet te garanderen. Zodat je kan genieten van de sanitaire warmwaterhoeveelheid die je wenst.

Meer info? www.remeha.be

Wat schreef de Livios-redactie over sanitair en water?