Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Remeha en is dus niet geschreven door Livios.

Hernieuwbare energiesystemen, de toekomst in energie

Zonnesysteem Remeha Remasol

Foto: Remeha

Zonnesysteem Remeha ZentaSol

Foto: Remeha

Warmtepompboiler Remeha Azorra

Foto: Remeha

Steeds meer mensen worden zich bewust van hun ecologische voetafdruk en de impact hiervan op onze planeet. Als consument wensen we een optimaal comfort tegen een betaalbare prijs en dit alles met behoud van het milieu. De link tussen economie en ecologie wordt steeds vaker gemaakt, ook in de voorziening van warmte en sanitair warmwater comfort.

Binnen de verwarmingssector werd de laatste jaren veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van hernieuwbare energieën als aanvulling op de vertrouwde gas en stookolie systemen. Zo kan je vandaag een bestaand gas of stookolietoestel combineren met een Remeha zonnesysteem of warmtepomp. Via hernieuwbare energie kan je besparen op je verbruik, en bijgevolg op je energierekening.

Hernieuwbare energieën binnen het Remeha productgamma zijn de zonnesystemen RemaSOL en ZentaSOL. Binnen het gamma van de warmtepompen biedt Remeha de thermodynamische warmtepompboiler Azorra aan.

Zonnesystemen

Een zonneboiler, bestaat in twee varianten: systemen onder druk, zoals de Remeha RemaSOL en systemen die volledig werken op water, zoals de Remeha ZentaSOL.

De Remeha RemaSOL bestaat uit een buffervat van bv. 150, 200 of 300 liter gevuld met sanitair koud water. Een gesloten kring, gevuld met glycol (een perfect warmtegeleidende vloeistof) loopt in een spiraal door deze boiler en door de één of meerdere zonnepanelen die gemonteerd staan richting de zon. Door middel van een pomp ontstaat er een circulatie van deze warmtegeleidende, vorstvrije vloeistof. Zodra deze door de zonnepanelen loopt wordt er warmte opgenomen en wanneer deze aankomt in de boiler zal deze warmte op een natuurlijke wijze afgegeven worden aan het sanitair koud water, dat zo stelstelmatig opgewarmd wordt.

De Remeha ZentaSOL, ook wel een terugloopsysteem genoemd, werkt daarentegen volledig op water. Het water dat doorheen de zonnepanelen gepompt wordt moet automatisch teruglopen in het boilervat bij kans op vorst. Hier zal het buffervat het water bevatten dat doorheen de kring wordt gepompt en bevindt het sanitair warmwater zich in een koperen spiraal die doorheen de boiler loopt. Op die manier komen deze twee circuits water nooit met elkaar in aanraking.

Door gebruik te maken van een intelligente regeling kan een zonneboiler perfect gekoppeld worden met een verwarmingssysteem zoals de condenserende gasketels Remeha Calenta, Remeha Tzerra of de Remeha Calora Tower gas of stookolie. Indien de zon onvoldoende energie oplevert gaat de verwarmingsketel extra bij verwarmen. Op deze manier wordt steeds een optimaal rendement gegarandeerd. 

Warmtepompen

Een warmtepomp of thermodynamische warmtepompboiler, zoals de Remeha Azorra, maakt gebruik van de warmte die in de omgevingslucht zit om koud water op te warmen. De werking van de thermodynamische warmtepompboiler is dus zeer eenvoudig: warmte lucht wordt binnen gezogen, loopt langs een warmtewisselaar om deze warmte af te geven en de koude lucht wordt daarna weer uitgeblazen. Een elektrische ondersteuning zorgt ervoor dat een extra grote hoeveelheid warmwater steeds op de juiste temperatuur voor u klaar staat. 

De Remeha Azorra biedt niet alleen elektrische ondersteuning maar laat ook toe om een extra kring door de boiler te laten lopen. Op die manier kan je verwarmingssysteem automatisch je water op temperatuur brengen.

Dankzij een overzichtelijk display zie je meteen hoeveel baden warmwater genomen kunnen worden. Door middel van de boost functie kan u de aanmaak van meer sanitair warmwater forceren en een vakantiemodus zorgt ervoor dat de warmtepomp boiler op een lager ritme draait om zo niet nodeloos warmwater voor te bereiden.

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?