Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Mitsubishi Electric Europe en is dus niet geschreven door Livios.

Expert Rudy deelt 5 warmtepompgeheimen. “Staar je niet blind op rendementen”

Rudy Gielen: "Met een van onze Ecodan lucht-waterwarmtepompen zit je altijd goed."

Foto: Mitsubishi Electric Europe

“Voor een optimaal rendement moet de warmtepomp afgestemd zijn op de warmtevraag van je woning.”

Foto: Mitsubishi Electric Europe

Als je warmtepomp één keer goed werkt, is het belangrijk dat je de prestaties blijft opvolgen.

Foto: Mitsubishi Electric Europe

“Het is heel belangrijk dat je vloerverwarming of ventiloconvectoren goed berekend worden."

Foto: Mitsubishi Electric Europe

Toekomstgericht verwarmen en koelen doe je met een warmtepomp. Maar welke warmtepomp is het meest geschikt voor jouw woning? En hoe haal je het hoogste rendement? Rudy Gielen, warmtepompspecialist bij Mitsubishi Electric, deelt zijn beste advies. Succes ermee!

1. Kijk naar het label
“Pas op als je rendementen van warmtepompen vergelijkt. De COP (efficiëntie-coëfficiënt, red.) geeft het rendement aan bij één specifieke buitentemperatuur. Bijvoorbeeld 7° C, -10 °C of -15 °C. Ten eerste komen die zeer lage temperaturen bijna nooit voor in ons land. En ten tweede kijk je beter naar de SPF. Deze seizoensprestatiecoëfficiënt geeft je een idee van het rendement van de warmtepomp doorheen het jaar. Zo heb je een veel realistischer beeld van het jaarlijks energieverbruik.”

“Je kan ook kijken naar het energielabel dat sinds september 2015 verplicht is voor verwarmingstoestellen. Met een van onze Ecodan lucht-waterwarmtepompen zit je altijd goed. Alle Ecodan warmtepompen halen een energiescore van A++ voor ruimteverwarming en A voor het opwarmen van sanitair water.”

Lees alles over het energielabel voor warmtepompen!

2. Niet overdimensioneren
Vroeger werd het vermogen van cv-ketels dikwijls wat groter genomen dan nodig, vanuit het idee dat je het dan altijd goed warm kan krijgen in huis. Maar dat mag je met een warmtepomp zeker niet doen, waarschuwt Rudy. “Voor een optimaal rendement moet de warmtepomp perfect afgestemd zijn op de warmtevraag van je woning.”

“Een te groot vermogen is trouwens ook nadelig voor de levensduur van je warmtepomp. Omdat het toestel dan veel vaker aan- en uitschakelt, krijg je veel sneller slijtage.”

Tip van Rudy: “Is er toch een te groot vermogen geïnstalleerd. Voorzie dan spertijden om het aan- en uitschakelen te verminderen. Dit verhoogt het rendement.”

3. Zorg voor een goed afgiftesysteem
“Hoe goed je warmtepomp ook presteert, als het hydraulisch systeem van je verwarming niet goed werkt, bereik je nooit het gewenste resultaat”, zegt Rudy. “Zo is het heel belangrijk dat je vloerverwarming of ventiloconvectoren heel goed berekend worden. Wij besteden daar veel aandacht aan in onze opleidingen voor installateurs.”

Vind een installateur bij jou in de buurt.

4. Werking monitoren
“Als je warmtepomp één keer goed werkt, is het belangrijk dat je de prestaties nauwgezet blijft opvolgen. Wij monitoren onze warmtepompen op twee vlakken. Dankzij de ingebouwde energiemonitoring heb je een continu zicht op de energie-efficiëntie van het toestel. Daarnaast houden we via een ingebouwde SD-kaart ook alle technische parameters bij, zoals de aanvoer- en retourtemperatuur van het verwarmingswater en de frequentie van de compressor. Zo kan de installateur snel en doeltreffend ingrijpen indien nodig.”

5. Kies voor een ‘smart grid ready’ systeem
Rudy heeft nog een laatste tip voor wie een warmtepomp overweegt. “Momenteel zijn we in volle transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Om die grote shift naar elektrische oplossingen op grote schaal mogelijk te maken, zullen we in de toekomst steeds meer gebruik maken van zogenaamde slimme stroomnetten of smart grids. Onze Ecodan warmtepompen zijn nu al smart grid ready.”

“Zo kan het bijvoorbeeld dat je in de toekomst energie opslaat in je vloerverwarming; of sanitair water opwarmt op momenten dat er veel hernieuwbare energie beschikbaar is. Slimme warmtepompen zijn dan ideaal om die pieken van hernieuwbare energie af te vlakken.”

Wij jij ook duurzaam verwarmen met een warmtepomp? Informeer je goed op www.warmtepomp.be of vraag de gegevens op van een installateur bij jou in de buurt.

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??