Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Securitas N.V. en is dus niet geschreven door Livios.

Maak van je bestaande woning een slimme woning

Met een app kan je via je smartphone of tablet je systeem besturen of programmeren.

Foto: Securitas N.V.

Met regels en scènes kan je heel wat processen automatiseren.

Foto: Securitas N.V.

Met een slim slot kan je de deur vanop afstand openen en sluiten, zelfs al ben je er niet.

Foto: Securitas N.V.

De tijd dat je voor een domoticasysteem kabels door de hele woning moest trekken, ligt ver achter ons. Vandaag de dag tover je je woning dankzij een gevarieerd aanbod van slimme toepassingen snel en eenvoudig om in een slimme woning. Via je smartphone of tablet bedien je vervolgens alles simpel en vanop afstand.

De bediening van je verlichting, alarminstallatie en stopcontacten: wanneer je dat wilt, regel je dit vanaf morgen automatisch. Hoe dat kan? In dit artikel geven we een overzicht van de slimme toepassingen van vandaag en de toekomst.

Hoe werkt het?

Alle slimme toepassingen genereren een (beveiligd) draadloos netwerk en communiceren met elkaar en met de centrale unit. De centrale unit plaatst alle gegevens in een beveiligde cloud die je kan besturen of programmeren via een applicatie op je smartphone of tablet.

Regels en scènes

Het is mogelijk om verschillende componenten met elkaar te laten communiceren. Hierdoor kunnen heel wat processen worden geautomatiseerd. Dit doe je met regels en scènes.

Een regel bestaat uit diverse automatische processen die volgen op een bepaalde handeling of op een bepaald tijdstip. Verlaat je bijvoorbeeld je woning, dan registreert de app via geolocatie dat je weg bent, waarop de deur wordt afgesloten, het alarm wordt ingeschakeld en bepaalde lampen aan-of uitgaan.

Een scène is een combinatie van instellingen die je kan bedienen met je app. Wanneer je bijvoorbeeld de scéne film activeert, dimmen de lampen in de woonkamer en gaat de televisie aan. Vandaag is het zelfs mogelijk om scènes te activeren met gesproken boodschappen.

Intelligente lampen

In tegenstelling tot vroeger is het niet meer nodig om nieuwe kabels te leggen of aan de slag te gaan met de schakelaars. De technologie zit in de slimme lampen zelf. Niet alleen kan je met de app elke lamp afzonderlijk aan- of uitzetten, het is ook mogelijk  lampen te dimmen en de lichtkleur aan te passen. Bovendien kan je regels instellen, zodat je verlichting op elk moment van de dag je levensritme volgt. En heb je af en toe behoefte aan een beetje nostalgie? Dan kan je de  lamp nog altijd bedienen via de schakelaar.

Slim stopcontact

Ook hier is eenvoud troef. Je steekt gewoon het slim stopcontact in je bestaande stopcontact en linkt het aan je centrale unit. Op die manier kan je al je apparatuur vanop afstand bedienen en/of programmeren. Je kan zelfs via je app aflezen hoeveel je toestel heeft verbruikt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je de wasmachine vergeten op te zetten? Geen probleem. Heb je zin in een warm bad, maar niet in een koude badkamer? Dan schakel je de elektrische kachel een half uur voor je thuis komt aan. En als kers op de taart? Je favoriete deuntje op de radio bij thuiskomst.

Slim slot

Wist je dat een groot aantal inbraken gebeurt omdat het slot niet is dichtgedraaid? Een slim slot lost dit voorgoed op. Je kan het slot controleren, afsluiten, maar ook opendoen wanneer een goede kennis voor de deur staat en je zelf nog niet thuis bent. Je kan het slot zelfs zo instellen dat de deur automatisch op slot gaat wanneer je je woning verlaat. Door geolocatie weet het slot namelijk dat je je woning hebt verlaten.

Slimme deurbel

De slimme deurbel is een andere belangrijke schakel in je slimme en veilige woning. Met een slimme deurbel weet je altijd wie er voor de deur staat, zelfs nog voor de persoon aanbelt. Je kan ervoor kiezen om de bezoeker binnen te laten of te woord te staan (ook al ben je aan de andere kant van de wereld). Van elke waarneming krijg je, indien gewenst, een melding via de app.

Toekomstmogelijkheden

Sommige toepassingen, zoals het regelen van de centrale verwarming (slimme thermostaten) of het op afstand bedienen van water, zijn nog in ontwikkeling. Dit vanwege een grote verscheidenheid aan systemen en technologieën. Wanneer deze toepassingen voldoende geïntegreerd zijn, kunnen ze aan je bestaande centrale unit worden gekoppeld.

Wat schreef de Livios-redactie over veiligheid en alarm?